Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazta az Országgyűlés, jövő év júniusáig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jóváhagyta a pénzügyminiszter javaslatát az Országgyűlés, meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett hiteltörlesztési moratóriumot egészen 2021. június 30-ig, írja a Napi.hu. A képviselők 166 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá az előterjesztést.

A moratórium a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, a meghosszabbításból kimaradókra pedig hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig.

A javaslat célja, hogy a nyugdíjasok, gyermeküket egyedül nevelő szülők, az álláskeresők és közfoglalkoztatottak mentesüljenek a a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség alól.

A parlament emellett arra is felhatalmazta a kormányt, hogy meghatározzon egy olyan mutatószámot, amelynek segítségével a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásoknál is meghosszabbítható lesz a törlésztési moratórium.

A moratórium a Magyarországi székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire, illetve a diákhitelre is kiterjed, valamint a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre is. A babaváró kölcsön esetében elengedik az állami garancia kezességvállalási díját, plusz költség a halasztás miatt nem keletkezik és a magáncsődeljárásban résztvevő, kiemelt társadalmi csoportba tartozó adósok is élhetnek a lehetőséggel.

A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.

A törvény természetesen lehetőséget biztosít az adósok számára az eredeti szerződési feltételek szerinti törlesztésre is.