Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE új rektorhelyettese Tarr Béla világhírű filmjével reklámozza magát, miközben három napot dolgozott a forgatáson

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tarr Béla, világhírű magyar filmrendező, a színház.online-on megjelent közleményben tiltakozik az ellen, hogy filmjét a Színház és Filmművészeti egyetem megszállására használják fel. A rendező egy, az Origon megjelent „Vidnyánszky Attila után itt a színművészetis régi hierarchia megtartásáért küzdők legújabb célpontja: Novák Emil” című, az egyetem egyik új rektorhelyettesét bemutató cikk kapcsán szólalt meg.

A cikkben az Origo Novákról úgy ír, „dolgozott operatőrként Tarr Béla Werckmeister harmóniák című, 2000-ben bemutatott filmjén is, amit  azóta is a világhírű rendező egyik legjobbjának tartanak”. Erre a kijelentésre reagálta Tarr Béla, hogy nemhogy Novák Emil mindösszesen három napot töltött a forgatáson, de az ott eltöltött ideje alatt felvett anyagból mindössze egyetlen jelenetnyit tudtak felhasználni.

Közös munkájuknak a forgatás alatt Tarr és Novák között kialakult együttműködési nehézségek vetettek véget. A rendező ennek okaira nem tér ki, mint fogalmaz, Novák  „maradék méltóságának védelmében”.

A közleményében megjegyzi azt is, évek óta nem olvasója az Origonak ezért jutott el hozzá ilyen későn ez a cikk, ezért tudta csak napokkal a megjelenése után helyesbíteni annak tartalmát. A cikkben foglaltakkal szemben a rendező világossá szeretné tenni, hogy a Werckmeister Harmóniák fő és meghatározó operatőre Medvigy Gábor volt.

„Ezt azért írtam le mert tiltakozom az ellen, hogy filmünket bármilyen vonatkozásban is felhasználják az SZFE megszállására.”

Novákot szeptember végén nevezte ki Vidnyánszky Attila és az általa vezetetett kuratórium általános rektorhelyettessé, ezzel ő és Zalán János a vele egyidőben kinevezett oktatási rektorhelyettes vehették át az intézmény ideiglenes vezetését.

A Hallgatók a rektorhelyettesek kinevezéséről és személyéről a sajtóból értesültek akkor, és nem fogadták el a Vidnyánszky által az egyetem élére helyezett Novákot és Zalánt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalásáról, az egyetem autonomíáját csorbító kuratórium kinevezéséről, az új kancellár egyetem-kiürítési kísérletéről, az internet kikapcsolásáról ezeken a linkeken olvashattok, a témában írt összes cikkünket pedig itt találjátok.

A közlemény teljes szövege:

„Mivel évek óta nem vagyok olvasója az Origonak, így csak ma jutott el hozzám az alábbi cikkük: https://www.origo.hu/filmklub/20201014-novak-emil.html

Felháborított, hogy Novák Emil a Werckmeister Harmoniák operatőreként tünteti fel magát.

Novák Emillel csak 3 napot forgattunk, amiből sajnos csak egy jelenetet tudtunk használni az elkészült filmben.

Menet közben világossá vált együttműködésünk lehetetlensége.

Ennek okait az Ő maradék méltóságának védelmében nem részletezném.

Ezúton szeretném világossá tenni, hogy a Werckmeister Harmóniák fő és meghatározó operatőre Medvigy Gábor volt.

Ezt azért írtam le mert tiltakozom az ellen, hogy filmünket bármilyen vonatkozásban is felhasználják az SZFE megszállására.”

Tarr Béla

Címlapkép: Mérce