Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem fogadják el az SZFE-sek a Vidnyánszky-féle, új rektorhelyetteseket, elbúcsúztatták az eddigi vezetést

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem fogadják el az egyetemfoglaló hallgatók a Színház és Filmművészeti Egyetemre a Vidnyánszky Attila által kinevezett új rektorhelyetteseket, Novák Emil filmrendező általános rektorhelyettest, valamint Zalán János színész, producer oktatási rektorhelyettest.

A hallgatók a sajtóból értesültek Novák és Zalán kinevezéséről, korábban nem egyeztettek velük.

Ezt az eddigi vezetést elbúcsúztató rendezvényükön el is mondták a jelenlévőknek, az eseményen mi is kint voltunk, videónkat az alább tudjátok visszanézni:

Az SZFE hallgatói búcsúztatják a leköszönő vezetést! Élőben a Mércén!

Gepostet von Mérce am Mittwoch, 30. September 2020

A tüntetésen részt vett Upor László rektorhelyettes, valamint az intézmény más eddigi vezetői, akik bírták az egyetemi polgárok támogatását, valamint a szakma elismerését.

Telefonon értük el az egyetemfoglalók szóvivőjét, aki elmondta, nem tartják legitim partnernek a Vidnyánszky-féle kuratóriumot, így senki mást sem, akit a kuratórium nevez ki.

Ráadásul a hallgatók véleménye szerint a demokratikusan megválasztott egyetemvezetés helyére a kuratórium még a saját maga által hozott szabályokat is megszegve helyezett vezetőket az egyetem fölé anélkül, hogy akár megpályáztatták volna a pozíciókat.

Így a föléjük helyezett vezetés más tagjait sem fogadják el: ezt a keddi nap folyamán megtapasztalhatta Szarka Gábor frissen kinevezett kancellár is, aki megpróbált bejutni az SZFE épületébe hogy felvegye a munkát, azonban a hallgatók megakadályozták, mivel a kuratórium illegitimitása miatt őt sem ismerik el.

Az egyébként katonatiszt kancellár arra hivatkozott a hátsó bejáratnál őrt álló hallgatóknak, hogy az átadás-átvételt kívánja lebonyolítani (amit az egyetem polgársága nem kívánt, hogy lebonyolítson) – az új rektorhelyettesek azonban információink szerint még nem próbáltak bejutni az épületbe.

Az egyetemfoglalók már többször kijelentették, hogy az általuk el nem fogadott kuratóriumot nem, csak a minisztériumot tekintik legitim tárgyalópartnernek, és szerda este is többek között a kuratórium lemondását, valamint azt követelték, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából.

A hallgatók azt is ismét kifejezték, hogy míg az ITM nem tárgyal velük, és nem teljesíti követeléseiket, a blokádot továbbra is fenn fogják tartani.

A mai nap során a kinevezett rektor egyébként a 444 információi szerint gyakorlatilag megfenyegette az egyetemi dolgozókat, hogy amennyiben nem tud bejutni az épületbe, akkor fizetések se lesznek.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az intézményt, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda csütörtöktől sztrájkba lép.

Az SZFE körüli ügyekről a Mérce rendszeresen beszámol, vonatkozó cikkeinket ezen a linken éritek el.

Novák Emil (Budapest, 1954. július 30. –) Balázs Béla-díjas magyar operatőr, filmrendező; a Magyar Filmakadémia alapító tagja, 2018-ig első elnöke, majd ügyvezető elnöke, a Magyar Operatőrök Társaságának (HSC) elnökségi tagja; az Európai Operatőrök Szövetségének (IMAGO), valamint a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Zalán János (Salgótarján, 1966. március 28. –) Balázs Béla-díjas producer, színész, magyar színházigazgató. Több, filmművészettel kapcsolatos cég ügyvezető igazgatója, tulajdonosa, közreműködője, média és kommunikáció témaköri egyetemi megbízott előadó. 2013 és 2015 decembere között Nemzeti Kulturális Alap Színház- és Táncművészeti Kollégiumának vezetője. 2015. januárjától a Pesti Magyar Színház igazgatója. 2018. augusztus 30-ától az újjáalakult Színházművészeti Bizottság elnöke.

Forrás: Wikipedia

 

Címlapkép: Mérce fotó