Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

TASZ: az EMMI szerint is jogsértő, hogy a gyámhivatal megfenyegeti a szülőket, ha jogorvoslatot kérnek

Ez a cikk több mint 3 éves.

A TASZ (Társaság A Szabadságjogokért) szerint súlyos visszaélés a gyámhivatalban azt mondani a szülőknek, ha kiállnak saját jogaikért, nem kaphatják vissza gyermekeiket – a jogvédő szervezet ezért pert is kezdeményezett a hatósági gyakorlat ellen. Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is igazat adott a civileknek, írják közleményükben.

„Azt állítják a szülőknek, hogy ha kiállnak a jogaikért, nem kaphatják vissza a gyerekeiket. A legkiszolgáltatottabb szülők ilyen fokú félretájékoztatását nehéz másnak látni, mint hatalommal való súlyos visszaélésnek”

-írják.

A szervezet arról számol be: évek óta, visszatérően hallják a hozzájuk forduló szülőktől azt, hogy valamilyen módon lebeszélték őket arra, hogy fellebbezzenek vagy pert indítsanak a döntés ellen, amellyel elszakították tőlük gyereküket. Ám most először egy megyei gyámhatóság hivatalos döntésében is megjelent a jogellenes gyakorlat, amelyben az állt: mivel a szülők jogorvoslattal éltek a gyermekkiemelés ellen, ezért – ameddig az eljárás tart –  nem hajlandóak felülvizsgálni a gyermekek helyzetét, hiába javasolta szinte az összes szakember a mielőbbi hazagondozást.

„A hivatalban olyanokat mondanak a kiszolgáltatott szülőknek, hogy előbb visszakapják a gyereküket, ha nem „ugrálnak”. Ezek a szülők általában egyetlen dologra vágynak, és arra mindennél jobban: visszakapni a gyermekeiket”

-írja a TASZ közleményében.

A Borsod megyei gyámhatóság döntése ellen telefonon, e-mailben, jogi beadványban is tiltakozott a szervezet, igyekezték elérni, hogy vonják vissza a döntést és jelezték, hogy a gyermekvédelmi törvény szerint a hatóság feladata éppen az lenne, hogy amint a család körülményei rendeződnek, mielőbb hazagondozzák a gyerekeket. A gyámhatóság hivatkozása, miszerint a gyerekkiemelés indokoltsága egy „előkérdés” ahhoz, hogy felül lehessen vizsgálni a család aktuális helyzetét, nyilvánvalóan téves.

„Hiszen attól még, hogy az adott pillanatban akár jogszerű is volt egy gyermekkiemelés (mondjuk mert krízis állt be a család életében), abból nem következik, hogy négy hónappal később, mire a család rendezte a körülményeit, ne lehessen hazaadni a gyermekeiket.”

A gyámhivatal felé viszont hiába jelezték ezt, telefonról e-mailre irányították át őket, a leveleikre pedig nem válaszoltak érdemben.

A TASZ ezen a ponton fordult a gyámhatóság felettes szervéhez, az EMMI-hez: a minisztérium pedig válaszában részletesen megindokolva támasztotta alá a szervezet érveit, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a gyámhivataloknak nincsen joguk ilyen módon az ügyfeleket. Az EMMI teljes válasza itt olvasható.

Az EMMI válaszában többek között ezt írja:

„A gyermek elsődleges érdeke az, hogy saját családi környezetében nevelkedjen. Amennyiben nevelésbe vett gyermek vonatkozásában ennek lehetősége felmerül, a gyámhatóság soron kívül kell lefolytassa az eljárást. Ennek nem lehet előkérdése a nevelésbe vételi határozat jogszerűségének vizsgálata, mely egy másik időállapotban vizsgálja a család élethelyzetét, körülményeit. A közigazgatási per folyamatban lététől függetlenül szükséges vizsgálnia a gyámhatóságnak a gyermek családba történő visszakerülésének lehetőségét, tekintettel arra, hogy a közigazgatási per végeredménye nem befolyásolja annak megállapíthatóságát, hogy a gyermek családja képes-e a gyermek megfelelő nevelésére és gondozására.”

Címlapkép: MTI/Komka Péter