Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rezsiköltségek csökkentéséről és állami lakásfelújítási programról nyújtott be javaslatot az MSZP és a Párbeszéd

Ez a cikk több mint 3 éves.

Törvényjavaslatot nyújtott be az MSZP és a Párbeszéd a közműszolgáltatásokról: arra kérik az államot, hogy a létfenntartáshoz szükséges minimális mértékig megfizethető áron adja őket, az ivóvizet pedig jelképes áron, alanyi jogon biztosítsák mindenki számára. Emellett egy átfogó lakásfelújítási, bérlakásépítési programot ajánlanak.

Ahogyan Kunhalmi Ágnes is beszámol róla a párt videójában: a hűvösre forduló időben a legtöbb háztartásban már fűteni kell. A probléma viszont az, hogy a 30-40 forintos gázt a lakosság jelentősen drágábban, 101 forintért kapja meg, amely a kormány számára jelentős bevételt, a lakók számára viszont kiesést jelent. Kunhalmi szerint a rossz állapotú lakásállomány mellett a magas energiaáraknak tudható be, hogy Magyarországon egyre több embert érint az energiaszegénység.

„Senki ne fagyjon meg a saját fűtetlen otthonában azért, mert nem tudja kifizetni a gáz- vagy a villanydíjat, senki ne kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja kifizetni a vízdíjat. Főleg most, amikor a járvány miatti gazdasági válságban sokak jövedelme és jövője bizonytalanná vált”
-írják közleményükben.

A pártok álláspontja tehát az, hogy az energiaárat mindenképpen csökkenteni kell, és emellett egy sávos árrendszerre is szükség van. Ez a rendszer mindenkinek nyújtana valamennyi támogatást, de az átlagjövedelműek és a szegényebb háztartások számára jelentené a legnagyobb segítséget.

Kunhalmi szerint a napokban bejelentett állami lakásfelújítási támogatás a nem rossz kiindulópont, ám be kell látnunk, hogy ezt is csak a tehetősebb rétegek tudják majd igénybe venni, hiszen szükség van hozzá önerőre is. Ahhoz, hogy a fűtési költségek csökkenjenek, az elöregdett lakásokat, házakat valóban fel kell újítani, ám fontos lenne, hogy ezt hitel és önerő nélkül tehesse meg bárki.

A program ezért a lakhatással kapcsolatban is tartalmaz két ajánlást: az egyik egy átfogó, országos önkormányzati bérlakásépítési program, a másik pedig egy panel-, családi- és társasház-felújítási program, amely keretében ingyen újítanák fel a jelentkezők ingatlanját. Kunhalmi szerint ezek eredményeképpen negyven-hatvan százalékos rezsicsökkenés is elképzelhető.

„Mindenkinek biztosítani kell az esélyt! Bátran be kell avatkozni az érdekviszonyokba az alul lévők felemelésére!”

-írják.

Nemrég jelent meg a Habitat lakhatási jelentése, amelyről mi is részletesen beszámoltunk a Mércén: ebből kiderült, hogy jelenleg a lakosság 10 százalékát érinti az energiaszegénység, azaz  ennyien nem képesek megfizetni a fűtés vagy más, alapvető energiaszolgáltatás olyan szintjét, amely a tisztességes életminőséghez szükséges.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán