Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler utasítása: a kórházaknak már az ágyak 20 százalékát kell készenlétben tartani

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 24.hu birtokába jutott Kásler Miklós hétfőn kiadott egyedi utasítása, ami az alábbi változásokat hozza a járványügyi eljárásrendben:

  • A 200 fő feletti idősotthonokban biztosítani kell a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, „különösen a non-invazív lélegeztetőgépek biztosítását”.
  • A korábbi 10 százalék helyett a kórházaknak, egészségügyi intézményeknek már az ágyak 20 százalékát kell készenlétben tartaniuk a koronavírusos betegek számára.
  • A járó- és fekvőbeteg-ellátásban elvégzett, magas kockázati besorolású elektív műtétek előtt is kötelező a PCR-teszt.
  • Az apás szüléseket továbbra is engedélyezik, ebben az esetben nem számít látogatónak a szülészeten az apa.

Az utasításból kiderül az is, hogy  sem koronavírussal igazoltan fertőzött, sem fertőzésgyanús beteg nem kerülhet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, vagy más egészségügyi intézmények akut szív- és érrendszeri betegségeket ellátó egységeibe, az Országos Onkológiai Intézetbe, vagy más daganatos betegeket ellátó szervezeti egységbe, valamint gyermekellátó kórházakba vagy klinikákra, diabéteszeseket ellátó egységbe, pszichiátriai intézetbe vagy osztályra, immunhiányosokat ellátó egységbe, geriátriai, krónikus egységbe, szülészetre és fogyatékosokat ellátó intézménybe, hacsak más miniszteri rendelkezés nem ad erre lehetőséget.

A 24.hu megjegyzi, az idősotthonokban a gépi lélegeztetéséhez szükséges feltételeknél probléma lehet, hogy ezekben az intézményekben főleg gondozók dolgoznak, nem szakápolók.

A koronavírus-járvány magyarországi helyzete még mindig aggasztónak tűnik, miután továbbra is a napi 1000-et közelíti az új fertőzöttek száma, csütörtökön pedig ismét megdőlt a napi halálozások számának rekordja – az Operatív Törzs tegnapról mára 29 elhunytról számolt be.

Müller Cecília a napi tájékoztatón elmondta, egyre nehezebb definiálni a gyógyultság fogalmát, hetekig előfordul a betegség után, hogy valaki még pozitív vagy negatív teszteredményt produkál, miközben már nem fertőz.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, a három budapesti Covid-kórház telítettsége 50-70 százalék között van, ha valamelyik eléri a 80-at, belépnek a második körös ellátóhelyek – írja a Magyar Hang.

Orbán Viktor ma reggel Brüsszelbe utazott a miniszterelnöki csúcstalálkozóra, ahol a járvány megfékezése lesz a legfőbb téma.

A Facebook oldalára feltöltött videóban elmondta, európai szintű koordinációra szeretne törekedni a koronavírus-járvány kezelésében, és „reményei szerint” választ kapunk arra is, mikor lesz vakcina, és hogyan lehet ahhoz majd hozzáférni.

Az oltás kapcsán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szakember a Magyar Narancs szerint ma reggel azt nyilatkozta, hogy 2021-re már talán lehet vakcina, de egy egészséges fiatalnak valószínűleg 2022-ig kell majd várnia, míg megkaphatja az oltást.

A legtöbben ugyanis egyetértenek abban, hogy ha meg is lesz az ellenszer, először az egészségügyi dolgozókat és a frontvonalban dolgozókat oltsák be, aztán az idősebbeket, és így tovább.

De sok külföldi országban sem jobb a helyzet. Miután tegnap Portugália és Franciaország jelentett be szigorítást, ma Londonból jött a hír, hogy péntek éjféltől ismét magas készenléti szintet vezetnek be a városban, ami többek között azt is jelenti, hogy a nem egy háztartásban élő emberek nem találkozhatnak egymással otthonaikban vagy más beltéri helyszínen – írja az Independent.

Németországban pedig szerda esete közölte Angela Merkel, hogy a privát rendezvényeken maximum 15 fő vehet részt, a kocsmáknak és az éttermeknek pedig 11-kor be kell zárniuk azokon a területeken, ahol több mint 35 új eset jut 100 ezer lakosra.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd