Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koronavírus: Franciaország és Portugália is szigorítani kényszerült

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újból egészségügyi veszélyhelyzetet kell elrendeli Franciaországban a súlyosbodó koronavírus-helyzet miatt. Emmanuel Macron francia elnök ma a bejelentés után arról is beszámolt, este 9 órától reggel 6 óráig a párizsi régióban is visszatér a kijárási tilalom, és hasonló intézkedésekre van immár szükség 8 másik, nagyobb francia városi régióban (Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, St Étienne, Toulouse) is.

A rendkívüli intézkedések október 17-én, éjfélkor lépnek életbe és előreláthatólag négy hétig tartanak majd, a francia kormány abban reménykedik, ennyi idő elég lesz az új koronavírus-fertőzések második hullámának megállításához.

A korlátozásokat az elnök a néphez intézett televíziós szózatban erősítette meg, hozzátéve, saját hatáskörben négyhetes tilalmat rendelhet el a végrehajtó hatalom, ezt hat hétre is meg lehet hosszabbítani, ehhez azonban már a Nemzetgyűlés hozzájárulása is szükséges lesz.

Az elnök „egészségügyi vészhelyzetről” beszélt, és hivatkozott a nemzeti egészségügyi szolgálat által megfogalmazott véleményre, amely szerint a járványhelyzet immár újra „aggasztóvá vált” Franciaországban.

Macron hangsúlyozta, „országos tilalomra nem lesz szükség”, de az újonnan bevezetett helyi, éjszakai kijárási tilalmak megszegőit 135 eurós befizetendő büntetéssel fogják majd sújtani alkalmanként.

Csütörtöktől szigorít Portugália is, ahol a vírus terjedése rekordszámokat ért el. António Costa szocialista miniszterelnök csütörtökön terjeszti majd a lisszaboni parlament elé a kormány javaslatait, amelyek szerint a szájmaszkok viselése az országban a közterületeken kötelezővé válna, a kormány által kifejlesztett vírus-nyomkövető alkalmazást pedig dolgozók egyes csoportjainak kötelezővé tennék.

„Tudom, hogy nagyon sokaknak már elegük van a járványkorlátozásokból”

-hangsúlyozta a miniszterelnök, aki ennek ellenére a polgárok további türelmét és megértését kérte. Hozzátette, főleg a szórakozóhelyek közönségére utalva, hogy:

„Azt is tudom, hogy számos ember, főleg a fiatalok, úgy véli kevésbé van kitéve a koronavírus jelentette kockázatoknak. Ez a vélekedés azonban illúzió. A Covid-19 mindenki számára kockázatot jelent, amennyiben a vírust rengeteg embernek át tudja adni bárki.”

A miniszterelnök bejelentette, csütörtökön ezért az 5 főnél nagyobb gyülekezést eltiltják, az esküvők és keresztelők létszámát maximum 50 főben korlátozzák, az egyetemi bulikat pedig egyenesen nem engedélyezik majd az új tanév kezdete után. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem tartják be ezeket az új előírásokat, a portugál kormányzat 5000 euróról 10.000 euróra emeli a maximális büntetését.

A Magyarországhoz hasonlóan 10 millió lakosú Portugáliában az utóbbi napokban rendre 2000 fő körüli volt az igazolt fertőzések száma, szerdára pedig a szám rekordot döntött, 2072 új azonosított fertőzöttel. Az ország ugyan a tavaszi, nagy járványhullámot viszonylag simán megúszta, úgy tűnik azonban, hogy szerencséjük nem tartott ki.

Velük szemben Franciaország már ismeri a súlyos koronavírus-járványt és annak következményeit. Az ország eddig 779 ezer azonosított fertőzéssel és 33 ezer halottal kellett, hogy számoljon március óta.

(Euronews, Reuters)