Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három otthontalan család lakhatását lehetetlenítette el a soroksári Fidesz az ULE lakásépítésének szabotálásával

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megszavazta a soroksári Fidesz azt a változtatási tilalmi rendeletet, amely ellehetetleníti az Utcáról Lakásba Egyesület saját tulajdonában álló, Láng Endre utcai telkén, egy három család (maximum 7 fő) befogadására szánt sorházának építését.

A képviselő testületi ülésre a sajtó és az ULE munkatársainak, a járványhelyzetre való hivatkozással megtagadták a részvételt, annak ellenére, hogy az ülésteremben tartozkodók szerint bőven akadtak még helyek.

A „megtelt” ülésterem a soroksári testületi ülésen. Forrás: Facebbok/Utcáról Lakásba Egyesület.

Az egyesületet érintő napirendi pont tárgyalásánál Zimán András momentumos képviselő kezdeményezte Kovács Verának az ULE alapító-munkatársának meghallgatását az ügyben, aki az önkormányzatban tartózkodott.

Azonban ezt Bese Ferenc  polgármester megtagadta azzal az indokkal, hogy nála egy 600 aláírást tartalmazó, ellenző ív van, melynek minden aláírója jelezte felszólalási szándékát, így „ha egyetlen érintettől is megtagadja a felszólalás jogát, akkor igazságtalan lenne, ha bárkinek is megengedné.”

A polgármester a testületi ülésen ugyan elismerte, hogy pontos tudomása volt arról, hogy itt otthontalan emberek számára épülnek bérlakások, mégis többször, nyíltan hajléktalanszállónak nevezte, a maximum 7 ember befogadására szánt épületet, a Grassalkovich úton lévő, összesen 500 fős objektumokhoz hasonlítva azt.

A testületi ülésről készült felvétel: 

Kovács Vera az ülést követően nyílt levélben közölte az elmondani nem engedett beszédét, ebben fordult Bese Ferenchez és a soroksári lakosokhoz. Ebben elmondja, ő is tudja, hogy a kerületnek rossz tapasztalatai vannak a tömegszállásokkal, éppen ezért döntöttek ők is úgy 8 évvel ezelőtt, hogy az ilyen intézmények helyett bérlakásokat létesítenek.

„Értjük, hogy a lakhatási válság egy kemény téma, és épp ezért nem lehet párbeszéd nélkül megoldást keresni. Ennek a beszélgetésnek már az augusztus 11-i testületi ülésen, de még inkább annál is korábban el kellett volna kezdődnie. „

Ahogy írja, az egyesület eddig még nem kapott meghívást egyetlen, a munkájukkal kapcsolatos bizottsági, vagy testületi ülésre sem, csupán egyetlen rövid egyeztetésre volt alkalmuk a polgármesterrel.

Itt nem került szóba az, hogy egy, a munkájukat ellehetetlenítő változtatási tilalom áll előkészítés alatt, a csereingatlan kérdése is csak egyetlen, rövid mondat erejéig került szóba.

Ezzel kapcsolatban az ULE nyílt levelében ismételten kitér arra, hogy ők nyitottak egy, könnyen megközelíthető, közművesített, a jelenleginél nem kisebb ingatlanra való cserére.

A hajléktalan szállókhoz való összehasonlítás kapcsán megjegyzi:

„A Láng Endre utcába tervezett sorházunk 3 lakásban 3 háztartás, 4-7 ember lakhatását jelentené, akiket mi támogatunk szociális munkával. Hasonló programunk van szerte a városban immár 7 éve, és több, mint 70 ember lakhatását biztosítjuk. Más kerületekben, Kőbányán és Pesterzsébeten is dolgozunk. Soroksáron is vannak már lakóink, ők békésen élnek, a szomszédokkal is rendben vannak.”

Az el nem hangzott beszéd teljes szövege:

Tisztelt Polgármester úr, tisztelt képviselők, tisztelt soroksári lakosok!

Kovács Vera vagyok, az Utcáról Lakásba! Egyesület munkatársa. 

  1. Értjük, hogy a lakhatási válság egy kemény téma, és épp ezért nem lehet párbeszéd nélkül megoldást keresni. Ennek a beszélgetésnek már az augusztus 11-i testületi ülésen, de még inkább annál is korábban el kellett volna kezdődnie. 
  2. Tudjuk, láttuk, hogy rossz tapasztalatuk van Soroksáron egy nagy tömegszállással kapcsolatban, ahogy nekünk is sok rossz tapasztalatunk van ezekkel. Épp ezért döntöttünk úgy 8 évvel ezelőtt, hogy létrehozunk egy új szervezetet, ami a szállók helyett bérlakásokat létesít, és nemcsak hajléktalan emberekkel, hanem sokféle lakhatási szükségletű emberrel dolgozik: élnek nálunk nyugdíjas párok, gyerekes anyák, sokféle helyzetű ember bérel nálunk lakást, bérlőink körülbelül fele hajléktalanságot megtapasztalt ember. 
  3. Az Egyesületünk az első soroksári telkét a Soroksári Önkormányzattól vásárolta. A Láng Endre utcai telek megvásárlása előtt pedig kerestük Önöket, az első levélváltásunk a tárgyban Tóth András főépítésszel 2019-es. Önök ismernek minket.
  4. A Láng Endre utcába tervezett sorházunk 3 lakásban 3 háztartás, 4-7 ember lakhatását jelentené, akiket mi támogatunk szociális munkával. Hasonló programunk van szerte a városban immár 7 éve, és több, mint 70 ember lakhatását biztosítjuk. Más kerületekben, Kőbányán és Pesterzsébeten is dolgozunk. Soroksáron is vannak már lakóink, ők békésen élnek, a szomszédokkal is rendben vannak.
  5. A 70 ügyfelünk sokféle háttérrel érkezik, mindannyiukat támogatjuk szociális munkával és mindannyian fizetnek bérleti díjat a lakásukért. Mielőtt ismeretlenek félelmet keltettek irántunk egy szórólapon, amelynek nem derül ki a megrendelője, Soroksáron a lakosok többsége nem hallott rólunk. A már létező ikerházunk közelében élők körében soha nem merült fel lakossági panasz az együttéléssel kapcsolatban. 
  6. Az Egyesületünk az Önkormányzattól nem kapott eddig tájékoztatást a munkánkkal kapcsolatos elképzeléseikről, és nem hívtak meg egy, a munkánkkal foglalkozó testületi, vagy bizottsági ülésre sem. 
  7. Egyedül Polgármester úrral volt módunk röviden, szóban ismertetni elképzeléseinket, de sajnos ez akkor nem volt kölcsönös. Nem szólt arról, hogy a munkánkat megnehezítő változtatási tilalmat elrendelő szabályozás van előkészítés alatt, és arról sem, hogy hogyan képzelhető el a Láng Endre utcai telkünk elcserélése, amiről Polgármester úrtól eddig egyetlen mondat erejéig hallhattam csak a rövid beszélgetésünk alkalmával, de ajánlatot, javaslatot nem kaptunk. Ezért szeretnénk most tiszta vizet önteni a pohárba. 
  8. Amikor az építkezésünk kapcsán jogszerűtlenségről beszélnek, akkor két olyan adminisztratív hibáról van szó, amelyek hiánypótlása már folyamatban van, az egyik be is fejeződött. Az építkezésünk elkezdésének jogi akadálya nem lesz, ha az Önkormányzat nem tiltja meg azt jelen rendeletében. 
  9. Rengeteg biztatást kaptunk e-mailekben és üzenetekben soroksáriaktól a munkánkkal kapcsolatban, azonban volt két ijesztő hívásom is. Egy ember azt kérdezte tőlem, nem félek-e tőle, hogy leköpnek, vagy megtépnek, ha beteszem a lábam Soroksárra. Erre tiszta szívvel válaszolhattam: nem, nem félek, bízom Önökben, kedves testület, és a soroksáriakban is. A másik ijesztő hívásban egy nyugdíjasnak hangzó bácsi arról beszélt, hogy legéppuskázza a beköltöző bérlőinket. 
  10. Azt gondoljuk, hogy hiába a sok kedves és támogató üzenet, ilyen körülmények közt nem érdemes dolgozni: a kedélyek lecsillapításának, és a leendő bérlőink biztonságának érdekében hajlandóak vagyunk megállapodni az önkormányzattal és elfogadjuk a Polgármester úr javaslatát a telek elcseréléséről. Hogy ez megvalósulhasson, azt kérjük, hogy az Önkormányzat pontosítsa a telekcserére vonatkozó ajánlatot a következő testületi ülésig, hogy a leendő bérlőink minél előbb méltó lakhatáshoz juthassanak. 
  11. Szívesen elfogadunk egy közművesített, könnyen megközelíthető, a jelenlegi telkünknél nem kisebb méretű, lakásépítésre alkalmas telket cserében, ahol a szóban forgó ingatlan létesíthető, és amelynek címét az Egyesület engedélye nélkül nem hozzák nyilvánosságra. 

Köszönöm, ha ebben konstruktívan tudunk együttműködni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk,  az elmúlt hetekben ismeretlenek Tiszta Soroksárért Társaság néven elkezdték azt a hazug állítást terjeszteni, hogy hajléktalanszállót épít az egyesület a XXIII. kerületi Láng Endre utcában. Ezt az állítást az egyesület információi szerint szórólapon is eljeuttaták több száz, vagy akár több ezer soroksári postaládába.

A szórólapon szereplő állítás azonban hamis, hiszen az ULE nem hajléktalanszállót épít a kerületben, hanem egy olyan – minden településszintű előírásnak megfelelő – háromlakásos sorházat, amelynek lakásait a Lakhatást most! lakásügynökség-programjuk keretében olcsó bérleti díjú bérlakásokként adnák ki rászorulóknak.

A szóbanforgó telek is az ULE tulajdona, ez év elején vásárolta meg az egyesület. Közleményében a szervezet kiemeli, hogy a sorház építéséről még a telek megvásárlása előtt hosszan egyeztettek a kerület főépítészével, hogy az utcaképbe illeszkedő ingatlant létesítsünk, amely minden hatályos előírásnak megfelel. Az építkezés első ütemének várható befejezése és az első két lakás bérbeadása jövő év elejére várható. Ez nagyjából 4, a teljes projektben maximum 5-7 fő beköltözését jelenti.