Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Valakik azzal riogatják a soroksáriakat, hogy „hajléktalanszálló” épül a kerületben az ellenzék miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Akár több ezer postaládába is eljuthatott az a szórólap, amely azzal riogatja a soroksáriakat, hogy „hajléktalanszállót” épít a hajléktalan vagy lakásszegénységben élő embereknek segítő Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) – erről közleményt adott ki a szervezet kedden.

Mint az ULE arról beszámol, az elmúlt hetekben ismeretlenek Tiszta Soroksárért Társaság néven elkezdték azt a hazug állítást terjeszteni, hogy hajléktalanszállót épít az egyesület a XXIII. kerületi Láng Endre utcában. Ezt az állítást az egyesület információi szerint szórólapon is eljeuttaták több száz, vagy akár több ezer soroksári postaládába. Íme a szórólap:

Az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) építkezését támadó szórlap. Forrás: ULE

A szórólapon szereplő állítás azonban hamis, hiszen

az ULE nem hajléktalanszállót épít a kerületben, hanem egy olyan – minden településszintű előírásnak megfelelő – háromlakásos sorházat, amelynek lakásait a Lakhatást most! lakásügynökség-programjuk keretében olcsó bérleti díjú bérlakásokként adnák ki rászorulóknak.

Lakhatást most! nevű programról 2018-ban cikksorozatot is közöltünk a Mércén, amelynek célja az volt, hogy a legégetőbb lakhatási problémák a felszínre kerüljenek, és hogy megmutassuk, az olyan lakásgondok mint a lakásszegénység, az egekbe szökő albérletárak, a kizárólag a felső osztályoknak kedvező lakástámogatási programokat helyettesíteni lehet felelős lakáspolitikával.

A szóbanforgó telek is az ULE tulajdona, ez év elején vásárolta meg az egyesület. Közleményében a szervezet kiemeli, hogy a sorház építéséről még a telek megvásárlása előtt hosszan egyeztettek a kerület főépítészével, hogy az utcaképbe illeszkedő ingatlant létesítsünk, amely minden hatályos előírásnak megfelel. Az építkezés első ütemének várható befejezése és az első két lakás bérbeadása jövő év elejére várható. Ez nagyjából 4, a teljes projektben maximum 5-7 fő beköltözését jelenti.

A Láng Endre utcai bérlakások látványterve. (Forrás: ULE)

A szórólap az ULE mellett az ellenzéki együttműködés soroksári frakciójához tartozó négy önkormányzati képviselőt, Bányai Amirt, Bereczki Miklóst, Staudt Csabát és Zimán Andrást is támadja; mondván, „nem szavazták meg a változtatási tilalmat”, és nekik köszönhetően épül „hajláktalanszálló” a Lánd Endre utcában. Az ULE hozzáteszi: ők maguk is csak a szórólapról értesültünk róla, hogy az önkormányzat testületi ülésein is foglalkoztak az építkezésükkel valamilyen formában.

Az egyesület korábban is egyeztetett az építkezésről Bese Ferenc polgármesterrel, akivel arról beszéltek, hogy a lakosságot közleményben, fórumon, és fogadóórán is tájékoztatják szükség szerint az építkezésről és az egyesület munkájáról. Most levélben fordultak a polgármesterhez és a kerületi képviselőkhöz, hogy ezeket a tájékoztató alkalmakat tartsák meg, illetve szükség szerint egyeztessenek velük a lakosság tájékoztatása céljából.

Az ULE keddi közleményében azt is leszögezi, hogy abban hisznek, hogy a szállókon alapuló hajléktalanellátó rendszernek meg kell változnia. A több más kerületben is működő ULE-nak két lakhatási programja van, amelyekben már több mint 70 ember talált otthonra, nagyrészt idős emberek és gyermekes anyukák.