Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

65 órán át demonstrál a Greenpeace Orbán hivatalánál, hogy erősebb klímacélokat képviseljen Brüsszelben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdai éjfélig, 65 órán át keresztül demonstrál a Greenpeace Magyarország a miniszterelnök hivatalának otthon adó Karmelita kolostor előtt, a Budai Várban.

A környezetvédelmi szervezet klímakampánnyal foglalkozó munkatársa, Perger András[1] hétfő reggeli ajtótájékoztatóján arról beszélt, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács a héten kezdi meg a tárgyalásokat arról, milyen klímavédelmi célokkal fusson neki az EU a következő évtizednek.

„A klímatudósok már két évvel ezelőtt figyelmeztettek, hogy ha nem lépünk elég gyorsan elég nagyot 2030-ig, akkor a klímasemlegesség elúszik, és el fog úszni az is, hogy a párizsi megállapodásban foglalt másfél fokos cél tartani tudjuk” – mondta el a szakértő.

A párizsi klímaegyezmény keretében a világ szinte összes országa (az USA utóbb kilépett a megállapodásból) azt vállalata, lépéseket tesz annak megakadályozására, hogy a bolygó átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-foknál nagyobb mértékben nőjön az évszázad végéig és ezzel beláthatatlan katasztrófákat szabadítson az emberiségre.

Perger felidézte, Áder János köztársasági elnök néhány hete az ENSZ közgyűlésén arról beszélt, sürgősen cselekedni kell, és mára már ennek mikéntjét is tudjuk.

„Arra hívjuk fel a magyar és minden európai döntéshozó figyelmét, hogy a kifogások ideje lejárt. Kifogásokkal, egymásra mutogatással, a múltra való visszatekintéssel, a múlt érdemeire való hivatkozással nem fogjuk tudni megoldani a klímaválságot, és a történelmi felelősség a mostani döntéshozókon van” – mondta Greenpeace munkatársa.

Elmondása szerint az Európai Tanács döntésén nagyon sok múlik, hiszen ha az EU ambíciozus célokat fogad el, az jelzés lesz a világ többi országának is. Ezzel a 65 órás demonstrációval arra szeretnék felhívni Orbán Viktor figyelmét – aki a Tanácsban képviseli az országot -, hogy bátor, erős döntésekre van szükség és 2030-ig 65 százalékkal kell csökkenteni az uniós országok kibocsátását (az 1990-es értékhez képest – a szerk.)

A sajtótájékoztatón felszólalt Udvaros Dorottya, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő is, aki személyesen is arra kérte a kormányfőt, hogy „markánsan képviselje” a 65 százalékos kibocsátás-csökkentés célját. Udvaros szerint a családja mellett a természet okozza számára a legtöbb örömet, nagyon sok mindent kaptunk a bolygótól, ezért itt az ideje, hogy visszaadjunk neki sok mindent. Ez szerinte önös érdekünk is.

A Fridays for Future klímavédelmi mozgalom képviseletében Pribéli Levente aktivista kiemelte, világszerte fiatalok milliói félnek attól, hogy mi következik. Épp ezért nem nézhetik tétlenül a környezet jelenleg is zajló szisztematikus pusztítását.

„Egyre többen, egyre elkeseredettebben küzdenek ezen folyamatok ellen egyénként, de ez kevés. Nagyon fontos, hogy a döntéshozóink észrevegyék, hogy mekkora felelősségük van, és azt is, hogy ezek a változások, amelyekre szükség van, nem pusztán lemondások, nem pusztán áldozatok, hanem arról van szó, hogy életképesebbé kell válnunk magunknak is” – mondta.

A sajtótájékoztatóról készült videós közvetítésünket itt nézhetitek meg:

Mint ahogy arról a Mérce is beszámolt, szeptember közepi évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, a korábbi 40 százalékos kibocsátás-csökkentés helyett az Unió 2030-ra 55 százalékos csökkenést szeretne elérni.
Az EU kormányaként is felfogható Bizottságnál még ambiciózusabb célokat szorgalmaz az Európai Parlament, amely múlt héten meggyőző többséggel állásfoglalást fogadott el, amelyben 60 százalékos kibocsátás-csökkentést szorgalmaz. Az EP képviselői ezt fogják képviselni a Tanáccsal folytatott tárgyalásokon. (Az EU törvényeit a Tanács és a Parlament közösen hozza.)

Orbán Viktor az őszi politikai évadot nyitó esszéjében „abszurditásig emelt klímacélok”-ról beszélt, ami jelzi, hogy Áder szólamaitól függetlenül a magyar kormány nem őszinte barátja a radikális kibocsátás-csökkentésnek. Ahogy azt már korábban is láthattuk, egyes kelet-európai tagállamok (pl. Lengyelország és Magyarország) előszeretettel akadályozzák a klímavédelmi törekvéseket az ipari lobbi – hazánk esetében elsősorban a német autóipar – érdekében.

[1] – Javítás (16:10) – A szövegben eredetileg tévesen Berger Andrásként hivatkoztunk a Greenpeace munkatársásra, tévedésünkért elnézést kérünk olvasóinktól!

Kiemelt kép: Mérce