Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Telegram készítője szerint az Apple blokkolni akart több belorusz ellenzéki csatornát is

Több, belorusz tüntetők által használt Telegram csatornát akar bezáratni az Apple, ugyanis a felhasználók azokon szivárogatták ki a demonstrálók ellen harcoló rohamrendőrök személyes adatait, írja a Meduza orosz hírlap. A hírt Pavel Durov, a titkosított csetalkalmazás alkotója tette közzé.

Durov szerint az Apple attól tart, hogy a személyes adatok nyilvánosságra kerülése még több erőszakot generálna, valamint hozzátette: ő nem nyúlna hozzá az említett csatornákhoz, de lehetséges, hogy az Apple nem hagy más választást. Az is előfordulhat, hogy a csatornák csak iOs rendszeren nem lesznek elérhetőek.

A Meduza megjegyzi: Belorusz ellenzéki Telegram csatornák már szeptember eleje óta, rendszeresen nyilvánosságra hozzák az igazságszolgáltatásban dolgozók adatait,

a csatornák üzemeltetői ugyanis úgy gondolják, hogy így talán megelőzhető az a brutális erőszak, amelyet a rohamrendőrök a tüntetőkkel szemben alkalmaznak.

(Az elcsalt elnökválasztás és a Lukasenka elleni tüntetések már lassan két hónapja tartanak és nem ritka, hogy kiskorúakat bántalmaznak, őrizetbe vesznek a hatóságok.)

A legnépszerűbb ellenzéki Telegram csatorna, a Nexta (akiknek hírszolgáltatását mi is gyakran használtuk percől-perce közvetítéseink során) már többezer, igazságszolgáltatásban dolgozó személy adatai nyilvánosságra hozta.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek eljuttatott közleményében az Apple azt írja: nem blokkolni szerettek volna egyes csatornákat, hanem felhasználók jelezték nekik, hogy érzékeny adataik (telefonszám, teljes név) váltak a nyilvánosság számára elérhetővé. A cég ettől függetlenül nem arra kérte a Telegramot, hogy blokkolja egyes csatornáit, mindössze továbbította a felhasználók kéréseit, valamint az App Store általános szabályaival összefüggésben jelezte, hogy a személyes adatokat szükséges törölni. Szerintük a Telegram csapata nem is tiltakozott a kérések ellen, valamint megígérték, hogy utánajárnak a felhasználói bejelentéseknek. Az Apple azt is hozzátette: az összes applikáció készítőinek be kell tartani az általános szabályzásukat és tiszteletben tartani a felhasználók adatait, tartalmait.

A nyíltan diktatórikus eszközöket alkalmazó, valószínűleg csalással újraválasztott Lukasenka elleni belorusz tüntetéshullámot már nyár közepe óta követjük a Mércén, az előzmények erre a linkre kattintva érhetőek el.

Címlapkép: Kép: Pixabay