Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint százezren tüntettek Belaruszban, a rendőrök egy 13 éves kislányt is őrizetbe vettek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Páncélozott katonai csapatszállítók és vízágyúk lepték el már a korai órákban Belarusz fővárosát, Minszket, hogy a karhatalom megfelelően fel legyen készülve az immár hagyománnyá vált vasárnapi tömegtüntetések újabb etapjára.

A tömeg nem is maradt el: kora délután Minszkben százezres tömeg gyűlt össze, hogy a csalással hatalomra került, és több nagyobb ország által el sem ismert Lukasenka távozását, a politikai foglyok szabadon bocsátását és új választások kiírását követeljék.

A tüntetők mai menetüknek a „Menet a politikai foglyok szabadon engedéséért” nevet adták, és ehhez híven felvonulásuk során útba ejtették a minszki rendőrségi palotát is, amelyet erős védelem alá helyeztek a belügyesek, szögesdróttal és az OMON speciális egységeivel megerősítve azt.

A belarusz biztonsági erők már a tüntetések előtt keményen fellépett a gyülekezők ellen, többször és több helyen vetettek be vízágyút, demonstrálókat vagy annak vélt polgárokat bántalmaztak és hurcoltak el, köztük – Grodnoban – egy 13 éves kislányt is, akit előtte könnygázzal is lefújtak.

Többhetes holtpont után pénteken lépett az Európai Unió Belarusszal szemben (erről a Mérce is beszámolt): az elcsalt szeptemberi elnökválasztás és az azt követő rendőri erőszak miatt szankciók bevezetése mellett döntöttek.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte: a szankciós listán 40 olyan személy neve szerepel, akik felelőssé tehetőek a hatósági erőszak elrendeléséért vagy részt is vettek annak végrehajtásában.

Michel jelezte: Alekszandr Lukasenka nincs rajta a listán, ám folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, így ez még változhat a jövőben.

„Az Európai Unió fellép azok ellen, akik a demokrácia útjában állnak” – mondta Angela Merkel német kancellár hajnalban tartott sajtótájékoztatóján. – Azt hiszem, ez egy fontos jel.”

(Novaja Gazeta)
Címlapkép: Tut.by