Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szankciókat rendel el az EU az elcsalt belarusz választások, és az azt követő rendőri erőszak miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Többhetes holtpont után lépett az Európai Unió: az elcsalt szeptemberi elnökválasztás és az azt követő rendőri erőszak miatt szankciók bevezetése mellett döntöttek Fehéroroszországgal szemben.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte: a szankciós listán 40 olyan személy neve szerepel, akik felelőssé tehetőek a hatósági erőszak elrendeléséért vagy részt is vettek annak végrehajtásában.

Michel jelezte: Alekszandr Lukasenka nincs rajta a listán, ám folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, így ez még változhat a jövőben.

„Az Európai Unió fellép azok ellen, akik a demokrácia útjában állnak” – mondta Angela Merkel német kancellár hajnalban tartott sajtótájékoztatóján. – Azt hiszem, ez egy fontos jel.”

A szankciók bevezetése mindeddig azért késlekedett, mert Ciprus ellenezte azt, válaszul a Törökországgal szembeni szigorú fellépés elmaradására. Michel ezzel kapcsolatban jelezte: az EU kész Törökországot is büntetni, ha folytatják az olaj- és gázmezők feltárását a Földközi-tenger vitatott területein. Az uniós tagországok vezetői arról is határoztak, hogy felszólítják Törökországot: folytasson párbeszédet a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult konfliktus rendezése céljából.

Emmanuel Macron francia elnök a csúcstalálkozó első munkanapjáról távozva kijelentette: Lukasenka esetében tudatos döntés volt, hogy az EU nem szerepelteti szankciós listáján, mivel szeretnék elérni, hogy a belarusz elnök elfogadja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítését az ellenzékkel folytatott tárgyalások megkezdéséhez.

Szankcionálása ürügy lenne számára, hogy elutasítsa a tárgyalásokat, holott fontos, hogy részt vegyen a folyamatban – magyarázta a francia elnök.

Több mint 50 napja tartanak a rendre több tízezer fős belarusz tüntetések, miután augusztusban meglehetősen gyanús körülmények között választották újra Alekszandr Lukasenka regnáló elnököt. Szerdán a Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja bejelentette: árnyékkormányt állít fel, miután a múlt vasárnapi – immár hagyományosnak tekinthető – demonstráción az ellenzéki tüntetők jelezték: őt tekintik legitim államfőnek.

Minden cikkünk a belarusz eseményekről ide kattintva megtalálható.

via Reuters/MTI