Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bűnösnek találták a neonáci Arany Hajnal párt tagjait Görögországban, tömegoszlatásba kezdett a rendőrség

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (12:00)

A bíróság bűnösnek találta a párt vezetőségét, köztük Nikólaosz Mihalóliákoszt és hét társát bűnszervezet működtetésének, illetve a további vádlottakat bűnszervezetben való részvétel vádpontjában.

A nürnbergi perek óta a legnagyobb fasiszták elleni eljárás végén 5 és 20 év közti börtönbüntetéssel sújtják majd az Arany Hajnal tagjait is vezetőit.

Frissítés (11:40)

A 2015 április 20-án megkezdett tárgyalások középpontjában a párt vezetője, Nikólaosz Mihalóliákosz és 18 volt parlamenti képviselője, illetve az Arany Hajnal egyik támogatója, Giorgosz Rupákisz áll, akit Pávlosz Fisszász meggyilkolása miatt korábban elítéltek. A zenészt 2013-ban üldözőbe vette majd megkéselte több, a párthoz köthető szélsőséges.

Nikólaosz Mihalóliákosz a szervezet alapítója, a náci mozgalom és Hitler nagy tisztelője, aki a mozgalom eseményein gyakran köszönt karlendítéssel és a holokauszt-tagadás egyik legismertebb görög követője. Mihalóliákosz mindvégig tagadta, hogy tudomása lett volna Fisszász meggyilkolásnak tervéről. A rendőrség egy, a politikusnál tartott házkutatás során 2013-ban éles lőfegyvereket és töltényeket foglalt le.

A párt ugyan a vádakkal szemben mindig tagadta neonáci mivoltát, mind a jelképe mind pedig az általuk szervezett antimigrációs megmozdulásokon viselt egyenruhája erősen emlékeztet a nácik által használt jelképekre és ruházatára.

A rendőrség emberei eközben teljesen kiszorították a bíróság épülete előtti utcaszakaszról a tüntetőket, akik a kivonulás közben több kukát is felgyújtottak, mire a karhatalom emberei vízágyúzással és könnygázgránátokkal válaszoltak.

A Redfish helyszíni élő közvetítése ezen a linken nézhető!

Korábban írtuk:

Több, mint öt évvel a tárgyalások megkezdése után, a mai napon hirdethetnek ítéletet a görög Arany Hajnal, szélsőjobboldalipárt vezetése és ex-parlamenti képviselőinek ügyében. Az összesen 68 ember ellen folytatott eljárás egyik legfontosabb vádpontja a 25 éves antifasiszta rapper, Pávlosz Fisszász meggyilkolása, de ezen kívül a párt bűnszervezet mivoltát is tárgyalta a három bíróból álló bizottság.

Az ítélethirdetésre több tízezren gyűltek össze a görög fellebbviteli bíróság épületénél, a demonstráció kontroll alatt tartásához a helyi rendőrség 2000 emberét állította készenlétbe, és az épületet a tömegtől elzáró buszokat vezényelt a helyszínre.

A párt a 2008-as gazdasági válságot követően tett szert nagy mértékű támogatottságra, a 2012-es választásokon még a parlamentbe is bejutottak, akkor az ország harmadik legerősebb pártjaként. A népszerűségük azonban, a görög politika elmúlt tíz évében történt változásainak (ami során 2010 óta hat választást tartottak az országban), illetve a párt agresszív menekültellenes és rasszista akciónak köszönhetően olyannyira lecsökkent, hogy a tavaly már a parlamentbe jutási 3%-os küszöböt sem tudták elérni.

A rendőrség ezekben a percekben kezdte meg a tömeg feloszlatását könnygázzal, vízágyúval és a helyszínre vezérelt rohamrendőrökkel.

(BBC, TheGuardian)