Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bejutott az új baloldal, kiesett a szélsőjobb a görög választáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

FRISSÍTÉS (23:48)

Alexisz Tsziprasz miniszterelnök (Sziriza) elismerte vereségét a görög parlamenti választásokon kihívójával, Kiriakosz Mitszotakisszal, illetve pártjával, a jobboldali Új Demokráciával szemben. Mitszotakisz így váltja Tszipraszt nem csak a miniszterelnöki székben, de az Európai Tanácsban is, mint Görögország képviselője. Ezzel európai szinten is érezhető lesz a görög választás.

A szavazatok jelentős többségének (93,3%) összeszámolása után vasárnap este lett nyilvánvaló továbbá, hogy bejutott a görög törvényhozásba a korábbi pénzügyminiszter, Jannisz Varufakisz új baloldali pártjával, a DiEM25-tel.

Kiesett viszont a neonáci eszméket valló Arany Hajnal szélsőjobboldali párt, miután nem sikerült megszerezniük a bejutáshoz szükséges 3 százaléknyi szavazatarányt.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Egy évtizeden belül hatodszor került sor parlamenti választásokra Görögországban vasárnap, ahol a jelenleg kormányzó baloldali Sziriza az előrejelzéseknek megfelelően úgy néz ki, hogy jelentősen vesztésre áll.

Az exit poll adatok szerint a jobboldali Új Demokrácia párt magabiztosan nyeri a képviselői helyek többségét (38-42%), a Szirizával szemben (26,5-30,5%) mintegy 12 százalékpontos előnyre számíthatnak.

 

Sziriza (Radikális Baloldal Koalíciója)

A párt már a 2012-es választásokon is jelentősen megszorongatta az akkori kormánypártokat, de a valódi áttörés 2014-ben jött. A Radikális Baloldal Koalíciója magabiztos győzelmet aratott mind az európai parlamenti, mind a helyi és regionális választásokon. 2015. január 25-én csúcsosodott ki a sikerszériájuk, amikor Alexisz Tsziprasz vezetésével a párt megnyerte a parlamenti választást, ezzel megtörve a PASZOK-Új Demokrácia páros több évtizedre visszanyúló hatalmát.

Az ország adósságspiráljának megtörése érdekében a Tsziprasz-kormány Jannisz Varufakisz pénzügyminisztert küldte tárgyalni az EU-s vezetőkkel („trojka”) az adósság elengedéséért, akik viszont nem hogy nem engedték el azt, de még szigorítottak is a feltételeken. Varufakisz lemondott, a Sziriza pedig onnantól kezdve gyakorlatilag visszaszorulóban volt.

Új Demokrácia

A pártot a 70-es években alapították, jelenlegi miniszterelnök-jelöltjük Kiriakosz Mitszotakisz. A pártvezér elit egyetemeken folytatott felsőfokú tanulmányokat (Harvard, Stanford) és a versenyszférából (McKinsey, J.P. Morgan Chase) lépett át a politika világába. 2016 januárjában választották a párt elnökévé, és nem sokkal ezután egy a France24-nek adott interjúban mondta el, hogy azért alkalmasabb az ország vezetésére Alexisz Tsziprasznál, mert vele ellentétben ő úgy tudja majd keresztülvinni a (neo)liberális „reformokat”, amelyeket a harmadik memorandum megkövetel, hogy hisz is bennük.

Többiek

A többi párt közül háromnak van a legnagyobb esélye bejutni a törvényhozásba: A  Változás Mozgalma, ami hivatalosan baloldali pártok szövetsége 6-8 százalékra számíthat, a Kommunista Párt 5-7, a Varufakisz nevével fémjelzett baloldali DiEM25 (Demokrácia Európában Mozgalom 2025) pedig 3-5 százalékra.

A görög választásról, annak tétjéről, és a jelöltekről bővebben a Mércén vasárnap jelent meg összefoglaló elemző cikk.

A választás eredményeiről, ha már lesznek hivatalos adatok, természetesen beszámolunk frissítésben.

(Euronews; Europe Elects)