Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orvosi bérrendezés, vagy egy újabb szektor leszalámizása?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nagyszerű hír, hogy a kormány (Orbán Viktor) úgy döntött, „megkétszerezik” – valójában különböző mértékben, de radikálisan növelik – az orvosok bérét, régi adósságot törlesztve ezzel a szakmában dolgozók felé, ami, ahogy a miniszterelnök vasárnap reggel a rádióban is elmondta, jelen koronavírusos helyzetben különösen időszerű.

Persze amellett, hogy örülhetünk – és örüljünk is – az orvosok várva várt nagyívű béremelésének és a hálapénz felszámolására tett kísérletnek, arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy az egészségügyben nem csupán ők dolgoznak, ez pedig, ahogy arra a szakszervezetek is felhívták a figyelmet, feszültségeket szülhet.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szintén örömmel fogadta a kormányzati döntést, ugyanakkor mint közleményükben írták,

„Természetesen a gyógyítás csapatmunka, ezért támogatjuk, hogy mihamarabb valódi béremelést kapjanak az egészségügyi- és egészségügyben dolgozók is, valamint a szociális szféra dolgozói is.”

De a Független Egészségügyi Szakszervezet is hasonló aggályokat vetett fel, némiképp nyíltabban felhívva a figyelmet az ágazaton belüli feszültség veszélyeire. Mint írják,

„A Független Egészségügyi Szakszervezet üdvözli az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkáját elismerő szavakat, és az orvosokat érintő béremelési intézkedéseket. A meghirdetett orvosbéremelés azonban – ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével – komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni, ha kapnak, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik- még a beígért béremeléseket is figyelembe véve- megfeszítő munkájukat.”

Vagyis amit most láthatunk, az nem más, mint a kormány már eddig is megszokott stratégiája: fog egy rosszul fizetett, kizsákmányolt, ugyanakkor nagyon fontos munkát végző szektort, amiben kiválaszt egy adott szegmenst, és úgy jutalmazza, hogy a többinek közben kevesebbet ad, vagy teljesen hoppon maradnak.

Azt persze kár lenne elfelejteni, hogy az orvosok érdekérvényesítő képessége és elismertsége messze a legmagasabb az egészségügyi szektorban, sőt, az orvostársadalomban is nagyon komoly eltérések vannak e tekintetben, így ez a közeg is igen megosztott.

Ahogy minden bizonnyal a kormány terve sem feltétlenül tetszik minden orvosnak, hisz eddig is volt az „orvosbárók” egy szűk és kiváltságos közege, akik pozíciójukból fakadóan az eddigi rendszerrel is vígan elvoltak – mindazonáltal a Magyar Orvosi Kamara új vezetésén, vagyis azon, hogy a jelenleg ott ülő embereket választották meg, valamint az orvostársadalom hálapénz-ellenességén is látszik, hogy az orvosok túlnyomó többsége nem volt az eddigi rendszer haszonélvezője.

Az ugyanakkor világosan látszik, hogy a kormány jelen helyzetben kiemel egy csoportot, kiknek hangja nélkül a reformokat és béremeléseket követelő egészségügyi dolgozók hangja jóval gyengébb lesz, és a bőrükön érezhető materiális érdekek helyett immár az orvosok szolidaritásán fog múlni, hogy kiállnak-e a többi egészségügyi dolgozó érdekei mellett.

Mert lehet, hogy hangjuk gyengébb, de akár járvány van, akár nincs, az egészségügy működése elképzelhetetlen a rengeteg ápoló és más egészségügyi dolgozó munkája nélkül – akik egyébként is kevesen vannak, de a mostani, megfeszített helyzetben látszik igazán, mekkora szükség lenne arra, hogy többen legyenek.

A szakszervezetek, mint láthatjuk kiállnak a szektor valamennyi dolgozója mellett. A kamarának ez természetesen szűken értelmezve nem feladata, mindazonáltal amennyiben szolidáris az orvosok munkájához elengedhetetlenül fontos többi szakma képviselőivel, vagy úgy vélik, hogy ezen emberek méltó megfizetése hozzájárul az egészségügy jobb működéséhez.

Korábbi megszólalásaik alapján pedig úgy látszik, így vélik – így a mostani, kétségtelenül nagy horderejű részeredmény után itt az ideje, hogy kiálljanak az orvosokéval szimbiózisban élő hivatásokban dolgozókért is, és támogassák a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara követelését, hogy a többi egészségügyi dolgozó is az orvosokéhoz hasonló béremelésben részesülhessen.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének közleménye

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) üdvözli Orbán Viktor mai bejelentését, miszerint a kormány elfogadja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértábláját.

A MOSZ ezúton is gratulál a MOK vezetésének a következetes, kitartó munkájához, amellyel ezt az eredményt elérte. Várakozással tekintünk a hétfőn a parlament elé október 5-én beterjesztésre kerülő törvényjavaslatra. , hiszen sok kérdés is felvetődik, a különböző foglalkoztatási jogviszonyok miatt is.

Az orvosok és az egészségügyi dolgozók bérrendezése nagyon régi adóssága a mindenkori politikának. Úgy véljük, hogy ez lehet az első lépés ahhoz, hogy az egészségügyben tiszta, átlátható viszonyok legyenek, és átfogó reformok kezdődjenek. A hálapénz már generációk óta mérgezi az orvos-beteg kapcsolatot. Kivezetésének egyik – talán legfontosabb – feltétele mindenképpen a tisztességes bérek biztosítása. Természetesen a gyógyítás csapatmunka, ezért támogatjuk, hogy mihamarabb valódi béremelést kapjanak az egészségügyi- és egészségügyben dolgozók is, valamint a szociális szféra dolgozói is.

A Független Egészségügyi Szakszervezet közleménye

„Az orvosoktól és az ápolónőktől is emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy minden megfertőződött embert meg tudjunk gyógyítani, és a megfelelő ellátást biztosítsuk a számukra” – nyilatkozta Orbán Viktor Miniszterelnök.

A Független Egészségügyi Szakszervezet üdvözli az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkáját elismerő szavakat, és az orvosokat érintő béremelési intézkedéseket. A meghirdetett orvosbér emelés azonban – ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével – komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni, ha kapnak, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik- még a beígért béremeléseket is figyelembe véve- megfeszítő munkájukat.

Ezért kérjük, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó részére 2021 elején az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor. A szakdolgozók hiánya ma már feszítőbb, mint az orvosoké. Tudományos kutatások igazolják, hogy a halálozási ráták a legszorosabb kapcsolatot az őket ápoló szakdolgozók hiányával mutatják, különösen igaz ez az intenzív ellátásban. Ha az egy betegre jutó ápoló létszám kisebb, mint 2,5, azzal arányosan nő a halálozások száma.

Ennek különösen nagy jelentősége van, most a járvány idején. A betegeket ápolók, a műszakiak áldozatos munkája az orvosokéval arányos bérfejlesztést indokol, ugyanúgy mint az egészségügyi és szociális ellátás extra terhelést elszenvedő közfinanszírozott ellátásban dolgozó többi munkavállalója, vagy más jogviszonyban foglalkoztatott dolgozója esetén. Ez a járvány minden itt dolgozó újabb próbának tesz ki, már csak az őket érintő megbetegedések és a kényszerű karanténba kerülés miatt is, és az ellátó rendszer minden szintjén megjelenő túlterhelés miatt.

Nem lehet az egészségügyi dolgozók szűkebb körét kiemelni, míg a többi, szintén kulcsszerepet játszó dolgozót aránytalanul alacsonyabb mértékben elismerni, mert ennek a betegek látják kárát. A szakdolgozók bérei olyan alacsony szintről indultak, hogy az eddig megvalósult béremelésekkel csak a szakmai bérminimumokat elérő induló bérekhez lehetett eljutni, így a szakma elhagyása folytatódik.

Az eddig beígért szakdolgozói béremelésekkel nem lehet elérni a képzett munkavállalók megtartását, s különösen leértékeltnek érzik magukat most, az orvosok számára eldöntött béremelések fényében. Kérjük ezért, a 2022-re tervezett szakdolgozói béremelés 2021-re való előre hozását, és a béremelések százalékos mértékének a megemelését, hasonló nagyságúra, mint amit az orvosok megérdemelt módon elértek.

Az orvosi béremelések pontos számainak és ütemezésének fényében szervezetünk, a Független Egészségügyi Szakszervezet a közfinanszírozott szakdolgozókra vonatkozó arányos béremelési javaslatot küld meg a kormányfőnek, Ebben azt is igényelni fogjuk, hogy a béremelésekre összehangolt időpontban kerüljön sor.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán