Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Napi.hu: közel 50 orvost és ápolót vezényeltek át egyik napról a másikra Egerből Balassagyarmatra

Ez a cikk több mint 3 éves.

Statáriális átvezénylésről ír több forrás beszámolója alapján a Napi.hu az egri Markhot Ferenc Kórház és balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet között: a portál információi szerint közel 50 orvost, ápolót és egészégyügyi szakdolgozót irányítottak át a hevesi megyeszékhelyről Nógrádba.

A lap úgy tudja: az érintett dolgozókkal csütörtökön este meglehetősen erőteljes fellépéssel közölték, hogy másnap reggel átviszik őket a balassagyarmati kórházba, és teljesen mindegy, hogy egyébként milyen területen dolgoztak, új feladatot fognak kapni a járványhelyzet miatt;  arra pedig nem kaptak egyértelmű választ, hogy kapnak-e szállást a több mint 80 kilométerre lévő városban, vagy minden nap meg kell tenniük ezt a távolságot.

A Napi azt is hozzáteszi, az érintettek szerint miután a lap elkezdett az információk valóságtartalmáról érdeklődni a kórháznál, enyhült a szigor és sokkal humánusabb hangnemben tájékoztatták őket a továbbiakról.

A portál információi szerint 48 ember került áthelyezhető státuszba, akik 12 órás műszakokra kerülhetnek beosztásra, ha a helyzet ezt megköveteli. Ők addig maradnak Egerben, amíg azzal nem hívják őket, hogy szükség van rájuk a nógrádi ellátóhelyen.

A balassagyarmati kórház nem elsősorban a nógrádi fertőzöttek miatt szorulhat kapacitásnövelésre, hanem mert a budapesti súlyponti kórházak mellett ez a kijelölt ellátóhely a fővárosi betegeknek.

A Markhot Ferenc kórház a Napi munkatársait az Operatív Törzshöz irányította mivel nem válaszolhattak az átvezényléssel kapcsolatos kérdésekre az Emmi azonban már reagált az üggyel kapcsolatban: a minisztérium szerint a „tavasszal jól bevált recept szerint a napokban több kórházból is orvosokat, szakápolókat vezényelt a járványügyi hatóság az elsődlegesen kijelölt intézményekbe. A megfelelő képzettségű egészségügyi személyzet átirányítása rendszerszintű kijelölési rendben zajlik, amelynek az a lényege, hogy ezek a kórházak továbbra is el tudják látni alapfeladataikat.”

A minisztérium azt is közölte: nemcsak e két intézmény között zajlanak az átvezénylések, az 18 intézményt érint országszerte, ahol az elmúlt napokban indult meg a folyamat.

Állításuk szerint mindenhol biztosítanak szállást az átcsoportosított állománynak a fogadó intézmények.

Az ország több pontján zajló átszervezésekről szeptember vége óta érkeznek olyan hírek, hogy a járvány miatt súlyponti kórházakba küldött szakemberek komoly űrt hagynak maguk mögött az alapellátásban. Erre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keddi közleményében úgy reagált, csak „ezrelékkel mérhető az átvezényelt szakemberek száma”, és a minisztérium szerint „aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel.”

Ezzel részben Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara elnökének is üzent az Emmi, aki a héten az elektív műtétek egy részének leállítását javasolta Kásler Miklós miniszternek a kapacitáshiány miatt.

Ami az egri helyzetet illeti a Napi.hu által megkérdezett helyiek egyelőre kevéssé érzik a megnövekedett terhelést az ellátásban, az orvosok és ápolók számára viszont anyagi szempontból nagyon rossz az átvezénylés: sokan dolgoznak másodállásban is, amiről most le kell mondaniuk, mert bármikor átrakhatják őket Balassagyarmatra. Szerintük az alacsony bérek mellett ez egy „nagyon nagy nehezítés”, mert ha fertőzöttek lesznek, vagy karanténba kerülnek, akkor csak 60 százalékát kapják meg a bérüknek a táppénz alatt, hiába a betegek ellátása közben kerültek kapcsolatba a koronavírussal.

(Napi.hu)

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu