Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett: Brutális szakemberhiány van a gyermekotthonokban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Magyarországon jelenleg négy speciális gyermekotthon működik – ezek egyikéről, a kalocsai speciális gyermekotthonról már 2016-ban Székely László, az alapvető jogok biztosa jelentette, hogy a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazták a gondozott gyerekeket.

Az ombudsmani jelentés hatására akkor a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) is tartott helyszíni vizsgálatot, amelyekből többek közt kiderült, hogy az egyik gyerek szökési kísérlete után 5-6 pofont kapott, míg egy másiknak egy nevelő csapott a tenyerébe a kulcscsomójával.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő idén augusztus végén ismét az ombudsmanhoz fordult a kalocsai gyermekotthon ügyében, miután a 24.hu riportjából kiderült: hiába az évekkel ezelőtti vizsgálatok, a gyermekek ellen elkövetett brutális erőszak nem maradt abba az intézményben, sőt, érdemi változások sem történtek.

A cikk megjelenése után azonban hirtelen leváltották az intézmény egyik korábbi vezető munkatársát – azt a nevelőt, akit a cikkben idézett források a bántalmazások fő felelőseként neveztek meg.

Szél az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) is megkereste a kalocsai gyermekbántalmazási üggyel kapcsolatban, a minisztérium válasza azonban minden, csak nem megnyugtató.

A független országgyűlési képviselő azt szerette volna megtudni, indít-e a kormány belső vizsgálatot a rendszeres verésekről, bántalmazásokról szóló beszámolók alapján, másrészt hogyan akarja kezelni rendszerszinten az egyre inkább elfajuló szakemberhiányt.

„Tapasztalataim szerint ugyanis brutális szakemberhiány van a gyermekotthonokban: a helyzet annyira rossz, hogy a legsúlyosabb pszichés állapotban levő, speciális szükségletű gyermekek mellé ma már felvesznek mindenféle képzettség és tapasztalat nélküli gyermekfelügyelőket is, akiknek csak 2 (!) éven belül kell elvégezniük egy OKJ-tanfolyamot” – írja Facebook-posztjában Szél Bernadett.

Az EMMI azt nem árulta el, indult-e vizsgálat a Kalocsai Gyermekotthon ügyében.

Válaszukból azonban kiderült: a szakemberhiányra nem átfogó béremeléssel keresnek megoldást, hanem az elvárások lejjebb szállításával: „ma már akár 8 általánossal vagy érettségivel is lehet valaki gyermekfelügyelő úgy, hogy nincs meg a törvényben előírt képzettsége és tapasztalata sem” – emelte ki Szél Bernadett, hozzátéve, a minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg is

390 szakképzetlen gyermekfelügyelő dolgozik az országban, miközben rengeteg szakember hagyja el a pályát a rossz bérek és munkakörülmények miatt.

Szél kérdésére az ombudsman azt válaszolta: megfontolja a helyszíni bejárást a kalocsai otthonban. A rendszerszintű problémákkal kapcsolatban pedig megerősítette:

„valós probléma, hogy az intézmények a jogszabályi előírásban foglalt képzettséggel nem rendelkező munkatársak foglalkoztatására kényszerülnek.”

A független országgyűlési képviselő kiemelte: a korábbi biztosnak köszönhetően egy pozitív lépés azért történt: kötelező lett a speciális ellátásra felkészítő képzés a speciális gyermekotthonokban a munkába állástól számított 6 hónapon belül, azonban ez a mindössze 40 órás képzés Szél Bernadett szerint nem pótolja a szakképzettséget.

„Ha nem lép a kormány és nem hajt végre átfogó béremelést, azzal nemcsak hogy kiürül a szakma, de egész generációk életesélyei válnak a nullával egyenlővé. Óriási felelősség ez és óriási felelőtlenség a kormány tétlensége. Nem az elvárásokat kell lejjebb vinni, hanem a béreket emelni!” – írja a politikus Facebook-posztjában.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Címlapkép: Szél Bernadett / Facebook