Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma délután elstartolt a Telex.hu, a távozó indexesek új lapja

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elindult a volt indexesek új hírportálja, a Telex.hu, jelentette be a szerkesztőség hivatalos Facebook-felületén.

Megnyomtuk a piros gombot, ami azt jelenti, hogy elindult a Telex! Ezúton is sziasztok!

A mai naptól minden erőnkkel…

Közzétette: Telex.hu – 2020. október 2., péntek

Ahogyan arról mi is beszámoltunk: portál majdnem teljes szerkesztősége július végén nyújtotta be felmondását, miután úgy érezték, Dull Szabolcs főszerkesztő eltávolításával ellehetetlenült a független újságírói munka végzése a portálnál. Ezután indult el Távozó indexesek nevű Facebook-oldalt, ahol az újságírók beharangozták: idővel szeretnének közösen egy olyan új lapot indítani, amelyet közösségi finanszírozásból hoznának létre, és aminek fenntartáshoz minél több, különböző forrást vennének igénybe.

A Telex nevét szeptember elején jelentették be, és most a portál új, tudományos furcsaságokat bemutató, Észkombájn névre hallgató sorozatának első darabjában el is magyarázzák, miért emellett állapodtak meg:

a német találmány a távíró továbbfejlesztéseként született meg. Ha valaki üzenetet akart küldeni a telexen, akkor betárcsázta a fogadó fél számát, ezután a központ összekötötte őket, majd a feladó begépelte a kívánt szöveget, amit a túloldalon a másik telexgép ki is nyomtatott.

De ahogyan írják, a telex emellett szimbólum is: az információ szabadságát jelképezi azokban az országokban, ahol az internetet államilag cenzúrázzák.

„A Telex korrekt lesz, kritikus és kíváncsi, lesz szó nálunk politikáról, gazdaságról, sportról, tudományról, szórakoztató sztorikról, technológiáról, kultúráról, gasztronómiáról – szöveges, videós és grafikai formátumokban. Újságíróink ott lesznek minden fontos eseményen, hajnalban és karácsonykor is megkapod majd nálunk a legfrissebb híreket. És ez csak a kezdet. Később a tematikát és a formátumokat is szeretnénk fejleszteni. Lesz mit olvasni”

-áll az új főszerkesztő, Munk Veronika és az új ügyvezető, Kárpáti Márton beköszönőjében, amelynek teljes szövege itt olvasható.