Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fővárosi közgyűlés: jön a budapesti gazdasági mentőcsomag, ellenben a Városliget további beépítésével

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán tárgyalta a főváros közgyűlése többek között az egyes, járványhelyzet által fokozottan sújtott ágazatokban a fővárosi vállalkozások bevételkiesés okozta terheinek enyhítéséhez szükséges döntésekről, valamint a Városliget Építési Szabályzatáról szóló rendelet módosításáról.

A vállalkozások támogatásáról szóló előterjesztés szerint a válságtól súlyosan érintett turisztikai és vendéglátó vállalkozásokat bérleti díjcsökkentéssel, a taxisokat a 2020-2021 márciusi időszakra a drosztdíj csökkentésével támogatja.

A városvezetés gazdaságvédelmi csomagját több kiegészítéssel együtt fogadta el a közgyűlés, ezek között feltételes elbocsátási moratóriummal a főváros intézményei részére, valamint a Fidesz-frakció egyik javaslatával, így a tízévesnél idősebb taxikat immár nem kell lecserélniük a szolgáltatóknak.

A Fidesz szerint a fővárosi többségi frakció vállalkozásmentő javaslatcsomagja egyébként valójában az övék, amit gyakorlatilag ellopott Budapest vezetése – miután korábban felszólították a fővárost, hogy támogassák a válságtól és a járványtól miatt negatívan érintett szektorokat, mint a turizmus, vagy a személyszállítás (taxiszolgáltatás).

A fővárosi üzletek 25 százaléknyi bérleti díj elengedése feletti támogatásának kritériuma a dolgozók legalább 90 százalékának megtartása, Horváth Csaba zuglói polgármester a javaslat vitáján ki is fejtette, hogy Mészáros Lőrinc például nem felelne meg a támogatás kritériumainak, miután budapesti szállodái dolgozóinak felétől megvált – ellenben mint említette, a kormány azért kisegítette néhány milliárd forinttal. A támogatás mértéke az elszenvedett bevételkiesés nagyságának függvénye.

Az előterjesztés során komoly vitát váltott ki, hogy a Budapesten ingyenesen terjesztett sajtótermékeket oly módon támogatnák, hogy amennyiben lapszámonként négy oldalt a főváros rendelkezésére bocsátanak, nem kell közterülethasználati díjat fizetniük – ami a Fidesz-frakció szerint azt jelenti, hogy az érintett lapoknak önkormányzati propagandát kellene közölniük.

Karácsony Gergely egyik módosítója kitért arra is, hogy a főváros intézményei legalább jövő év végéig ne hajtsanak végre csoportos létszámleépítést, amennyiben pályázhatnak a kormányzati bértámogatásra – összhangban a Magyar Nemzeti Bank ötvenpontos javaslatcsomagjának munkaerőpiacot érintő elemeivel.

A Fidesz-frakció emlékeztetett, hogy a budapesti gyógyfürdőktől ezzel szemben csoportosan bocsátanak el embereket, ezzel kapcsolatban felszólította a városvezetést, hogy ne engedélyezzen ilyesmit.

Válaszában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, létrehoztak egy bizottságot, minek célja, hogy találjanak munkát a korábbi dolgozóknak vagy a fővárosi cégeknél, vagy a munkaerőpiacon, melyben a budapesti esély központ is segítségükre lesz.

Vita alakult ki a főváros Moody’s-féle minősítésével kapcsolatban is, miszerint a főváros gazdasági értelemben jó adós, minek fényében a fővárosi ellenzék (vagyis a kormánypárt) úgy látja, Budapestnek vannak tartalékai – a városvezetés véleménye ezzel szemben az, hogy attól függetlenül, hogy a város jó adós, még nincsenek meg az anyagi eszközei amik a Fidesz szerint rendelkezésére állnak. Tüttő Kata külön kiemelte, hogy a hitelminősítő pozitív értékelésének az ára többek között az volt, hogy számtalan infrastrukturális fejlesztést, karbantartást elhanyagoltak (a szakmája szerint mérnök) Tarlós István főpolgármestersége idején.

A vita során változatos módokon szórakoztatták hallgatóságukat a Fidesz-frakció képviselői, ezek közül mindenképp kiemelkedő volt a hosszas idézés George Orwell Állatfarm című regényéből, erre a későbbiekben Kiss László is hasonló stílusban reagált, ugyanakkor ezen hozzászólások – az ülésre jellemzően rengeteg másikkal együtt – tartalmi szempontból lényegtelenek voltak.

A Városligeti Építési Szabályzat vitáján Láng Zsolt Fidesz-frakcióvezető elmondta, véleménye szerint amennyiben az önkormányzat elfogadja a vonatkozó előterjesztést, szembemegy a kormány rendeletével, így jogszerűtlen. Ennek ellenére a közgyűlés – nem meglepő módon – elfogadta.

Karácsony a vita során kifejtette, az önkormányzat a saját jogi eszközeivel lépni fog, és a kormány erőpolitikájától függetlenül továbbra sem támogatják a liget beépítését. Horváth Csaba ehhez hozzátette, nem a kulturális beruházásokkal van problémája a városvezetésnek, hisz rengeteg barnamezős beruházási területet javasoltak a kormánynak – és szemben a kormányzati állásponttal, ami nem tekinti befejezett folyamatnak a Városliget beépítését, a főváros vezetése annak tekinti, valamint több más képviselőhöz hasonlóan kiemelte, hogy a budapestiek többsége nem ért egyet a beruházással.

A városvezetés pártján álló képviselők azt is többször a fideszesek szemére hányták, hogy statisztikáik, melyek szerint alig lenne kevesebb a zöldfelület a liget beépítése esetén, hamis számításokra alapulnak, és a csónakázótavat, valamint az épületek tetején növő füvet nem érdemes egyenrangúnak tekinteni az évszázados fákkal tarkított részekkel.

A vita során elhangzott többek között, hogy amennyiben nem sikerül dűlőre jutnia a kormánynak és a fővárosnak a liget hasznosítása tekintetében, akkor budapesti népszavazást írhatnak ki a témában.

A frakciók és képviselőik a vita során kölcsönösen konstans kompromisszumképtelenséggel vádolták, valamint változatos személyeskedésekkel sértegették egymást. A vita során felmerült a gyurcsányi szemkilövetés is, miközben a helyszínen lévő ligetvédők bekiabálásai tették színesebbé az ülést.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton