Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány megint átnyúlt a főváros feje felett, rendeletben írta felül a Városliget védelmét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdai ülésére napirendre tűzte a Fővárosi Közgyűlés a Városliget építési szabályzatának módosítását, illetve gyakorlatilag a Liget Projekt még el nem kezdődött beruházásainak aláaknázását – az előterjesztés szövege szerint abból a célból, hogy a közparkot „mind történeti, tradicionális, használati szempontból visszafordíthatatlan változtatások ne érjék”. A Magyar Közlönyben azonban kedd este megjelent egy kormányrendelet, amely mindezt egy tollvonással felülbírálja – hívja fel a figyelmet a HVG.hu.

Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés novemberben határozott arról, hogy a még el nem kezdődött építkezéseket lefújják a Városliget védelmében, februárban pedig egyszer már átmeneti változtatási tilalomról szóló rendeletet is elfogadott a Városliget területére, ám április elején egy salátatörvénybe csomagolva kiemelten közérdekű beruházásnak minősítette a Liget Projektet, elsőgetíve azt, hogy az építkezés folytatódjon tovább.

Most a kormány ugyancsak a fővárost felülbíráló jogszabályt alkotott, amely kimondja: a Ligetben a „megjelölt építési helyeken épület és építmény létesíthető” bizonyos részletszabályok betartása mellett.

Ezekre a részletszabályokra is kitér a kormány új rendelete: például 40 méter lehet a legmagasabb pont, a Nemzeti Galériánál, ugyanitt összesen 6000 négyzetmétert meg nem haladó területű lapostető kialakítása is megengedett (zöldtető létesítése nélkül is). A Fővárosi Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza esetében  nem kell zöldtetőt létesíteni, és a területen „kizárólag közel nulla energiaigényű” épületek tervezhetőek és kivitelezhetőek.

Budapest, 2019. július 22.
Munkások dolgoznak az épülõ Magyar Zene Házán a Városligetben 2019. július 22-én. A Liget Budapest projekt összes új intézménye megnyílik 2023-ig és elkészül a megnövelt és megújított zöldfelületû park is.
MTI/Mónus Márton

A rendelet azt is kimondja: ha a kormány által alkotott jogszabály „a Városligeti Építési Szabályzat […]meghatározott sajátos szabályaival ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor a Városligeti Építési Szabályzatot és az OTÉK-ot nem lehet alkalmazni”,

vagyis már előre egyértelműen felülbírálja a Fővárosi Közgyűlést, bárhogyan is határoz szerdai testületi ülésén.

A kormánypárti civil szervezet, a CÖF egyébként szerdán köremailben buzdította a híveit arra, hogy menjenek el a közgyűlésre és támogassák a Liget Projektet.

Frissítés (10:52):

Karácsony Gergely Facebook-oldalán kommentálta a kormány által tegnap este kiadott, Városligetre vonatkozó kormányrendelet.

A főpolgármester azt írta:

>>zuglói polgármesterként, és főpolgármester-jelöltként is nagyon világossá tettem, hogy a Városligetben nem szeretnék több betont. Főpolgármesteri programomban szó szerint így szerepel: „biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását<<. Erre szavazott a budapestiek többsége, ezt a programot hajtjuk végre.”

Karácsony azzal zárja közleményét: ma olyan javaslatot terjeszt a közgyűlés elé, ami a városvezetés programjának, az elveinek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg. „Ehhez minden körülmények között ragaszkodunk” – írja.


(HVG.hu)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán