Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A családtámogatással foglalkozó civilek újabb akciót indítanak a családi pótlék megduplázásáért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb levelet küldött az Esély Labor Egyesület és a Méltó Megélhetés Munkacsoport Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak és Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárnak. Céljuk, hogy megduplázzák a családi pótlékot, melynek összege 12 éve nem emelkedett – korábban, nyáron már küldtek egy levelet az EMMI-nek, ám akkor válaszukban a politikusok nem tértek ki arra, hogy átgondolják-e a családi pótlék összegének emelését, írja a Népszava.

„Ez azt jelenti számunkra, hogy semmilyen formában nincs tervben a jelenleg egyre elhatalmasodó krízishelyzetben a minden családot elérő támogatás erősítése”

-írja a szervezet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának küldött újabb levelükben azt írják: a magyarországi családok támogatásával foglalkozó civil szervezetként elismerik, hogy a sokrétű családtámogatási rendszerünknek vannak pozitív elemei is, ám a családi pótlék megduplázását továbbra is sürgetőnek tartják. Bár a kormány valóban sikerrel céloz meg bizonyos társadalmi rétegeket különféle juttatásokkal és szolgáltatásokkal,

a szervezet által felkeresett családokkal, szakpolitikai és gazdasági szakértőkkel, illetve más civilekkel folytatott egyeztetéseken úgy tapasztalták: számos olyan család van, amelyekhez a támogatások nem, vagy nem kellő mértékben jutnak el.

A szervezetek szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy különösen most, a járványhelyzetben ennek a lépésnek létfontosságú jelentősége lenne, hiszen a nehéz helyzetben lévő társadalmi csoportok egyre inkább szorulnak ki a peremre.

„Azt látjuk, hogy egyre szélesedik az úgynevezett dolgozói szegénységbe tartozó családok köre, ahol a fenntartók a munkahelyi erőpiacukat tekintve aktívak, de a jövedelmük mégsem elégséges a méltó megélhetéshez”

-írják.

A szervezetek szerint ráadásul ez az állapot az infláció és a munkahelyek elvesztése, a bizonytalan gazdasági helyzet miatt csak még tovább fog eszkalálódni. Úgy gondolják, kiemelt támogatást érdemelnének a koronavírus miatt az eddiginél is nagyobb terheket cipelő társadalmi csoportok: ide tartoznak a pedagógusok, a gyógypedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások, a közalkalmazottak, a közfoglalkoztatottak, a minimálbért keresők, az idénymunkások, az alkalmi munkavállalók, a koronavírus miatt munkahelyüket elvesztők, az alacsony és a nagyon alacsony jövedelmű családok.

A szervezetek az aHanggal összefogva levélíró kampányba kezdenek, amely szerdától válik elérhetővé: a támogatókat pedig arra kérik, hogy a felületet használva majd írják meg Novák Katalinnak, hogy számukra miért lenne fontos a pótlék összegének megemelése.

Arról, hogy miért lenen fontos megemelni a családi pótlékot, a Magyar Szegénységellenes Hálózat említett munkacsoportjának Mércén megjelent cikke itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Komka Péter