Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szavazz a családi pótlékra!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZEH) a szegénység megszüntetése érdekében tenni akaró civil szervezetek és szegénységben élő emberek informális csoportjainak összefogása.

A mi célunk a szegénység visszaszorítása hazánkban. A szegénység és a kirekesztés Magyarországon sokakat érint, közel minden harmadik embert.

Azt gondoljuk, hogy a szegénység összetett társadalmi probléma, aminek a megszüntetése közügy és közérdek.

A politikát közügyeink összességének tartjuk, valljuk, hogy részesévé válni, azt alakítani, véleményét megfogalmazni mindenkinek joga van. Nekünk szervezetként pedig azoknak a hangját kell felerősítenünk, akiknek hatalmas hátrányokkal kell megküzdeniük: a szegénységet megélt emberekét.

Az MMMCs petíciója itt érhető el: https://terjed.ahang.hu/campaigns/dupla-csaladi-potlek

Mindezt azonban nem lehet az általánosságok mentén művelni. Meg kell teremtenünk azokat a lehetőségeket, amelyek által az érintettek szava konkrét problémákat érintő konkrét ügyekben eljuthat a nyilvánossághoz és döntéshozókhoz. A szervezetünkben 10 módot alakítottunk ki a szegénységet megtapasztalt emberek közvetlen részvételére. Ezek egyike a munkacsoportos működés; ennek jegyében 2016-ban hoztuk létre az MSZEH keretei között a Méltó Megélhetés Munkacsoportot (MMMcs), azért, hogy a szociális juttatásokért hatékonyabb, a szegénységet megtapasztalt emberek bevonásával és aktív részvételével kialakított kampányokat valósítsunk meg.

Számunkra a részvétel azt jelenti, hogy a szegénységben érintett emberek helyett nem mások, hanem közvetlenül ők maguk fogalmazzák meg, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük, milyen erőfeszítéseket tesznek, és milyen változásokat tartanának célravezetőnek. Ezekre építjük fel közösen a kampányainkat.

A kampányainkat pedig tudatosan építjük fel, van elejük, közepük, végük; céljuk, megszólítandó nyilvánosságuk.  Az érdekvédelmi kampányainknak az a döntéshozók a főszereplőik, akiket megcélozva a kampányon dolgozók a kívánt változást el akarják érni. A kampány egy lépésekre tagolt, tervezett folyamat. Mondunk is egy példát:

a jelenleg futó „Duplázzuk meg a családi pótlékot!” című kampányunkat azért indítottunk, mert a családi pótlék, aminek a gyermeknevelés többletköltségeihez kellene érdemben hozzájárulnia, 10 éve nem módosult, miközben a vásárlóerejéből rengeteget veszített. Ez az ügy közügy, a társadalom széles rétegeit érinti, beleértve a szegénységben élő gyermekes családokat is.

Erről szólnak most a Méltó Megélhetés Munkacsoport mindennapjai.

Miért mi foglalkozunk a családi pótlék megduplázásának ügyével, és miért pont most?

A Méltó Megélhetés Munkacsoportban már harmadik éve dolgozik együtt számos civil aktivista és szervet azon, hogy a társadalmi egyenlőtlenség csökkentésére konkrét ügyek mentén gyakorlati és megvalósítható megoldásokat mutassunk be; ezekre irányítsuk a közvélemény figyelmét, hogy elérjük a döntéshozókat.

A javaslatainkat, üzeneteinket (amelyek egyben az elérendő céljaink is), gondosan, a szegénységben érintettek érdekeit megismerve, véleményüket kihangosítva, arra építve velük együtt, közösen készítjük elő.

Erőforrásunk, hogy a munkacsoportunk sokszínű: vannak köztünk szegénységet, mélyszegénységet megélt és középosztálybeli emberek; idősek, középkorúak és fiatalok; különböző családi állapotú, társadalmi helyzetű emberek. A tagjaink lehetnek egyének és szegénységben érintettekkel dolgozó szervezetek képviselői is. Együtt sok kapcsolatunk van, és sok szemszögből rálátunk a témánkra. Ez azért fontos, mert tudjuk, hogy az országos, rendszerszintű változásokhoz kellhetnek szemléletbeli és egészen konkrét jogszabályi változások is – utóbbiakhoz pedig szükséges a politikai akarat. A családi pótlék összegének megduplázásához is.

A kampányokra felfűzött tevékenységünkkel napirendre tűzünk egy ügyet (kerekasztal-beszélgetést, helyi fórumot szervezünk, elhívjuk a sajtót, a problémát személyesen megélő érintettek történeteit mutatjuk be, petíciót teszünk közzé), például egy olyan kampánnyal, amit most a családi pótlék megduplázására indítottunk (az előzményeiről itt írunk).

És hogy miért pont ez az ügyünk?

  • Mert a hazai gyermekes családok mindegyikét érinti.
  • Mert az összege cipőre, pelenkára nem elég (arcpirítóan alacsony, alapesetben 12 200 forint 2008, azaz a gazdasági világválság óta!).
  • Mert azt gondoljuk, hogy bármely oldalon álló mindenkori kormány tagjainak legalább abban egyet kell érteniük, hogy a gyerekek szegénysége egy országban káros és elfogadhatatlan – és ezeknek a mindenkori kormányoknak nemcsak beszélni, hanem cselekedniük is eszerint kell.
  • Mert választások jönnek, és ez aktuális időszak közügyek felvetésére.

Ezt a fontos ügyet a petíciónk aláírásával TE is támogathatod, számít a véleményed!

Mit tettünk és teszünk mi most?

  • A közösségszervezés eszközeit alkalmazzuk, közösségi érdekérvényesítést végzünk, ami azt jelenti, hogy egy probléma (a gyermekek nélkülözése) kapcsán egy adott ügyön (a családi pótlék megduplázása) dolgozunk szegénységben élő és velük szolidáris emberek bevonásával. Ha mindez számodra is fontos, itt találsz információt, ha kapcsolatba lépnél velünk.
  • Petíciót fogalmaztunk meg, már több száz aláírásunk van, legyen a Tiéd az egyik ezek közül!
  • Facebook-oldalunkon és honlapunkon híreket osztunk meg, hogy tájékoztassunk arról, ki mit mond a családi pótlékról a választások idején. Blogunkon érintett szülők történeteit tervezzük gyűjteni.
  • Egy, a nyilvánosságot megcélzó, egyhetes rendezvénysorozatot szerveztünk a családi pótlék ügyét körüljárva Méltó Megélhetés Hete címmel.
  • Sajtómegjelenéseink már korábban is voltak a témában, a választások idején a nagy médiazajban igyekszünk kihangosítani a témát – figyeld a Facebookunkat!
  • A családi pótlékról szóló saját kampányoldalunkon 7 pontba szedtük, hogy hogyan segítheted elő a megduplázást Te is!

Mindezek fényében mit javaslunk mi a választásokra készülve?

  • A szavazatoddal döntesz arról, hogy milyen értékek, érdekek fontosak a számodra. Használd ki a lehetőséget: vegyél részt, menj el szavazni április 8-án!
  • Tájékozódj! Nézd meg, hogy van-e pártoknak álláspontja a neked fontos kérdésekben, és ha igen, mi az! Ehhez találsz segítséget az interneten is, mi most egy rövid, lényegretörő összehasonlítást ajánlunk a családi pótlék ügyére koncentrálva. Itt pedig a részvétel gyakorlásához találsz további ötleteket.
  • Beszélgess a környezetedben lévőkkel – a választások, a közügyek nem tabuk, hanem mindannyiunk ügyei!

Vagyis: gyere szavazni, dönts felelősen, számítunk Rád!

 

MSZEH Méltó Megélhetés Munkacsoport
összeállította az MMMCs álláspontja alapján: László Johanna