Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szigorúbb szabályokat vezetnek be a 8. kerületi fák védelme érdekében

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Józsefvárosi képviselő testület szeptemberi ülésén több ponton is módosították a kerületi természeti környezet védelméről szóló önkormányzati rendeletet, ami a favédelem kereteit szabja meg.

Miközben a józsefvárosi önkormányzathoz beérkező fakivágási kérelmek indokolttá és időszerűvé tették a módosítást, hasznos tudni, hogy a részletszabályok rendezésén felül a jövőben várható a környezet- és természetvédelem átfogó újraszabályozása is.

-írja hivatalos honlapján a kerületi önkormányzat.

Talán a legfontosabb változás, hogy a rendelet módosítása hozzájárul a fák értéken való kezeléséhez, többek között azzal, hogy megszűnteti az ún. „százalékos kedvezményt”, vagyis azt a szabályozásot, ami eddig lehetővé tette, hogy minél több fát vágott ki egy beruházó, annál kevesebbe került az.

A rendeletmódosítás eredményeképp arányosabbá és szigorúbbá válik a fapótlás, tehát a fizetendő összeg annál jelentősebb, minél nagyobb, minél idősebb volt a pótlandó fa.

Az önkormányzat közlése szerint a módosítások célja, hogy minden szereplőt érdekeltté tegyenek a jó állapotú, de koros fák biológiai aktivitásának megtartásában, „egy zöldebb Józsefváros érdekében”. A rendeletmódosításokat a képviselő-testület valamennyi frakció egyhangú támogatásával fogadta el.

A mostani rendelet azért is lehet különösen fontos, mert az elmúlt időszakban több alkalommal kellett civilszervezeteknek megküzdeniük tőkés cégekkel, hogy megakadályozzák azokat fák kivágásában. Legutóbb a Hajógyári szigeten és a Balatonnál jártak sikerrel a lakókörnyezetükben található, árnyékadó élőlények megmentéséért összefogó polgárok.

Címlapkép: jozsefvaros.hu