Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába vitték odébb a kajak-kenu központot, a kormány továbbra sem tett le 1000 fa kivágásáról a Hajógyárin

Ez a cikk több mint 3 éves.

A WWF Magyarország környezetvédő civil szervezet szerint Gulyás Gergely állításával szemben nem állt le a Hajógyári-szigetre tervezett, mintegy ezer fa kivágásával járó védmű építésének engedélyezési folyamata. A civilek ezért a újbóli kiállást sürgetnek  a döntéshozók felé a sziget természeti értékeinek megóvása érdekében.

Mint ismert, az óbudai szigetre  kajak-kenu központot és egy védműrendszert épített volna a kormány, egy kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás keretében, de júliusban jelentős tömeget megmozgató demonstrációt tartott a sziget fáinak védelmében, amelyhez az ellenzéki vezetésű önkormányzat is csatlakozott.

A WWF most azt állítja: a Gulyás Gergely által a július 30-ai kormányinfón elmondottakkal szemben a kormány egyáltalán nem tett le a gátépítésről, a projektet nem fújták le és erről azóta sem hoztak semmiféle határozatot.

Bár a sziget déli részére tervezett kajak-kenu sportközpont sukorói áthelyezéséről
született egy kormányhatározat, azonban a sziget élővilágát érdemben
veszélyeztető árvízvédelmi beruházás megszüntetéséről hivatalos
dokumentumokban nem esett szó. A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia új helyszínre helyezéséről szóló határozat a szeptember 11-i Magyar Közlönyben – a védmű státuszának említése nélkül – ide kattintva elolvasható.

A környezetvédők szerint már csak azért sem állhatott le a beruházás
engedélyezési folyamata, mert a WWF az eljárásban ügyféli jogállást kapott, ami azt jeletni, hogy ha bármi érdemi esemény történik az engedélyeztetéssel – például leállítják – arról nekik is hivatalos értesítést kellett volna kapniuk. Ám ilyen értesítést egyáltalán nem kaptak.

Ha viszont nem állt le az engedélyeztetés, akkor az eredeti határidő szerint (mivel eljárást június 11-én kezdték, az ügyintézési határidő pedig 105 nap) szeptember 24-ig  – azaz jövő csütörtökig -sor kerül a döntéshozatalra, vagyis kiderül, kap-e engedélyt a beruházás.

 „Álláspontunk szerint amíg az árvízvédelmi fejlesztések
engedélyezési eljárása folyamatban van, nem tekinthető úgy, hogy
megmenekült a sziget élővilága”

– írja a WWF szerkesztőségünkhöz lejuttatott sajtóközleményében.

Az árvízvédelmi beruházás kapcsán egyébként augusztus 26-án közmeghallgatást is tartottak a III. kerületben, ám ezen a WWF étrtékelése szerint a legrelevánsabb kérdésekre nem érkeztek válaszok; például arra sem, hogy kinek érdeke egy olyan öncélú árvízvédelmi beruházás, amelynek a valódi célja ismeretlen, viszont az ott található, jó állapotú ártéri ligeterdőből közel 3 hektárnyit vágnának ki.

A civilek szerint a beruházás éppen, hogy növelné Budapest árvízkockázatát, a közpark és a zöldfelületek degradációjával járna, és megvalósulása esetén számos egyéb negatív következménnyel is lehet számolni.

A WWF petíciót is indított a Hajógyári-sziget védelmére, amelyet itt lehet aláírni.

(WWF, via 444.hu)

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán