Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százan vonultak ki a Hajógyári-szigetre a fák védelmében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 19.45: Több százan vonultak ki ma este civilek és az ellenzéki, III. kerületi vezetés hívására, hogy tiltakozzanak a Hajógyári-sziget fáinak tervezett megritkítása ellen, amelyet a kormány védműrendszer kiépítése céljából tervezett el.

A tüntetést eredetileg civilek szervezték, de ahhoz az ellenzéki pártok is egyetértőleg csatlakoztak.

A demonstráció rövid beszédekkel kezdődött, itt Kiss László óbudai polgármester bejelentette, hogy a kerületi várostervezési bizottság nem támogatja a kormányzati terveket, és mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy szerintük a zöldterület értelmetlen pusztítását megakadályozzák.

Tüntetés és élőlánc a Hajógyári-sziget fáiért, 2020. július 8-án / Fotó: Mérce

A beszédek után a résztvevők a teljes Nagyrétet körbeérő élőláncot alkottak, hogy kifejezzék, megvédik a természeti környezet értékeit. A kormányzat terveit az LMP ma közleményben is elítélte, a 444.hu-n ma megjelent információk szerint pedig, noha a kormány a rozsdaövezetek rehabilitásáról szóló törvénycikkre hivatkozik, a mintegy ezer fát érintő ritkítás és a tízmilliárdos védmű kiépítésének valódi célja csakis egy, eddig erősen titkolt ingatlan-nagyberuházás lehet.

A demonstrációt a Mérce élőben is közvetítette, itt pedig visszanézhető:

Az ellenzéki kerületvezetés is csatlakozik szerdán ahhoz az eredetileg civil demonstrációhoz a III. kerületben, amelyet a Hajógyári-sziget fáinak védelmében hirdettek meg – erről Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere beszélt előbb az ATV Reggeli Start című műsorában, majd szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

Korábban a Mércén is beszámoltunk arról a Népszava cikke alapján, hogy a kormányzat a rozsdaövezetek hasznosításáról szóló törvényre hivatkozva védműrendszert építene a budapesti Hajógyári-szigeten, ezért egyidejűleg pedig jelentős fairtásba kezdene, akár 950-1000 darab, 30 cm-nél nagyobb átmérőjű fát is kivágnának. Az építkezést ellenzők által csak  „lopakodó gátnak” hívott védmű beruházása kiemelt nemzetgazdasági érdekű lenne.

A védműrendszert azért hoznák létre, hogy megóvják a területet az áradásoktól, viszont ennek megépítése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami – mint egy kormányhivatali dokumentációból kiderült – árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz is vezethet. A gátak építésének költségét 12,2-17,65 milliárd forintra becsülik.

A gátépítés azzal is összefüggésben lehet, hogy a kormány évek óta tervezi egy kajak-kenu sportakadémia építését a szigetre, ami jól jöhet egy majdani olimpia megrendezéséhez.

Az építkezés és az azt kísérő tömeges fakivágás ellen demonstrációt kezdeményezett a III. kerület önkormányzatához is kapcsolódó egyesület, az Óbudai Kutyás Egyesület. A tüntetés szerdán 18:30-kor kezdődik.

Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere méltatlannak tartotta, hogy a nagyszabású tervekről meg sem kérdezték a kerületet, és tiltakozásra szólított fel mindenkit a gátépítés ellen, amely végérvényesen megváltoztatná a sziget képét azzal, hogy neövelné a beépítettség mértékét. A polgármester azt bejelentette: csatlakozik az  „Élőlánccal a Hajógyári-szigetért!” kezdeményezéshez, az eseményen várhatóan beszédet is fog mondani a kerület vezetője. Szerda délelőtti online sajtótájékoztatóján Kiss László úgy fogalmazott: a kormány a a Lánchíd felújítására is szánhatná a hajógyári-szigeti építkezésre szánt összeget.

A fakivágás ellen Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozását fejezte ki.

A kialakult helyzetre korábban a Belügyminisztérium úgy reagált: a sziget szerintük a jelenlegi állapotánál sokkal szebb, rendezettebb lesz. Hozzátették: fakivágás védett természeti területen kizárólag külön természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás jelenleg nincs folyamatban. Az engedélyeket a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala hivatott kiadni Budapest természetvédelmi hatóságaként. A Népszava szerint azonban a fakivágási kérelmekről időnként Budapest Főváros Kormányhivatalának Kiemelt ügyek osztálya dönt, amelynek vezetője Kosztyu Anikó. Az általa vezetett osztály engedélyezte korábban többek között az Orczy-park, a Kossuth tér, a Dagály és a Városliget fakivágásait is.

A Belügyminisztérium azzal igyekezett csillapítani a kedélyeket, hogy az előkészítési feladatokhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulásokat az Országos Vízügyi Hatóság a III. kerületi és a fővárosi önkormányzattól egyaránt megkapta.

Címlapkép: Mérce