Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely és Óbuda polgármestere is tiltakozik a Hajógyári-sziget átépítése ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kedden reggel számolt be a Népszava arról, hogy a kormány védműrendszert építene a budapesti Hajógyári-szigeten, ezért pedig akár 950-1000 darab fát is kivágnának. A beruházás kiemelt nemzetgazdasági érdekű lenne.

A védműrendszert azért hoznák létre, hogy megóvják a területet az áradásoktól, viszont ennek megépítése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt,

ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet – derült ki egy kormányhivatali dokumentációból.

A projekt részeként földgátak, mobilgátak és szivárgásgátló résfalak is épülnének, viszont a hatástanulmány szerint több kockázat is lehet. Az egyik, hogy a résfalak kedvezőtlenül befolyásolnák a sziget vízháztartását, emellett pedig probléma lehet az is, hogy a területet rekreációs célokra használó lakosságból ellenérzést válthat ki, hogy a beruházást tiltakozások kísérik, különös tekintettel arra, hogy  gátak miatt kellene kivágni közel 1000 darab, 30 cm-nél nagyobb átmérőjű fát. A Népszava értesülései szerint a gátak építésének költségét 12,2-17,65 milliárd forintra becsülik.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebookon tett közzé bejegyzést, amelyben azt írta, egy ilyen projekthez, ami a zöldfelületek megcsonkításával járhat, sem a főváros, sem a kerület polgármestere nem járul hozzá.

„A Hajógyári-szigeten a közpark fővárosi tulajdon, van tulajdona a III. kerületi önkormányzatnak, az államnak és magánszemélyeknek is. Bármilyen beruházás csakis az érintettek bevonásával történhet, és mi a zöldfelület megóvását tartjuk szem előtt. A Hajógyári szigeten semmiféle beruházás nem járhat a zöldfelület indokolatlan pusztításával. És pont” – jelentette ki a főpolgármester.

A Városliget, a Római-part és ferencvárosi kiserdő után újabb fővárosi zöldterületet kell megvédenünk az átgondolatlan…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. június 30., kedd

A Népszava cikke egyébként azt írja, a tulajdoni kérdéseket  a kormány adás-vétellel, kisajátítással és tulajdonosi hozzájárulással rendezné, az önkormányzatok pedig „előreláthatólag térítésmentesen” engednék át a gáthoz szükséges területeket, amelyek vagyonkezelői joga a tervek szerint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósághoz kerül.

Az üggyel kapcsolatban dr. Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere is közleményt adott ki:

„Mi, európai magyarok nem hagyjuk szó nélkül, hogy az egyedülálló természeti adottsággal és régészeti örökséggel bíró területet a kormány hóbortja miatt tönkretegyék és nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva elpusztítsák. Ráadásul mindezt úgy, hogy a beruházásra szánt közpénzmilliárdokat akár a Lánchíd felújítására is fordíthatnák, ami a tömeges fapusztítással ellentétben legalább egy értelmes cél.

Igaz, az is többször bebizonyosodott, hogy a gyenge és gyáva Orbán-rezsimet legkevésbé az értelem érdekli, így nem meglepő, ha a Hajógyári-szigetet is ész nélkül áldoznák fel” – áll a DK és a polgármester közös közleményében.

Amint azt a Népszava megjegyzi, a kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkező, különleges adottságú Hajógyári-sziget fejlesztése régi cél. A mostani, kiemelt nemzetgazdasági érdekű beruházás pedig összefüggésben lehet azzal, hogy a a kormány évek óta tervezi, hogy kajak-kenu sportakadémiát épít a szigetre, ami igen jól jöhet egy majdani olimpia megrendezéséhez.

(Népszava)