Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy előnnyel nyerte kormánypártok jelöltje a mohácsi időközi polgármester-választást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítve: 22.25-kor

Fölényesen, 16%-kal győzött a mohácsi polgármesteri székért kiírt, időközi választáson Pávkovics Gábor volt alpolgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje, aki a végleges adatok alapján 4708 érvényes leadott szavazattal 56%-ot ért el, az eddig polgármesterként tevékenykedő, ellenzéki Csorbai Ferenccel szemben, aki a szavazatok kicsit több mint 40%-át, 3369 voksot gyűjtött össze.

A Mi Hazánk polgármester-jelöltje, Bernáth Csilla 265 szavazatot (3,18%) kapott.

Az egyéni önkormányzati választókerületekben mindenhol a Fidesz jelöltjei győztek, van, ahol kétharmaddal, az ellenzéknek jelenleg csupán kompenzációs listáról van esélye megszerezni 3 helyet a képviselőtestületben.

A részvétel a városban időközihez képest viszonylag magas, 58%-os volt. Rendkívüli eseményről nem érkezett hivatalos bejelentés a helyi választási bizottságra, Csorbai viszont Facebook oldalán azt közölte, „felmerült a választási csalás gyanúja” a nap folyamán a Fidesz részéről, Csorbai elmondása szerint a szervezett láncszavazás gyanúja miatt panaszt is tett a helyi választási bizottságnál.

Az időközi polgármester- és önkormányzati képviselőválasztást azután kellett kiírni, hogy a Baranya megyei város addigi fideszes polgármestere, Szekó József 2019 őszén, közvetlenül a választások előtt váratlanul elhunyt, és a Fidesz-KDNP már nem tudott helyette jogszerűen új polgármester-jelöltet állítani. A kialakult helyzet miatt 2019. október 13-án az MSZP-s Csorbai Ferenc az ellenzék támogatásával, ellenfél nélkül vált polgármesterré, miután az őt jelölő pártok kifejezett kérése ellenére sem lépett vissza a jelöltségtől.

Csorbai egyébként rekord alacsony számú szavazatot kapott tavaly, az érvénytelen szavazatok száma kétszer annyi lett, ami már önmagában jelezte, a kialakult helyzetben való „versenyben maradása” igen népszerűtlen döntésnek bizonyult. Mindennek ellenére a mostani időközi választáson ismét őt támogatta három jelentős ellenzéki párt.

Csorbai az ellenzéki összefogást helyben tömörítő VAN (Változást Akarók Nemzedéke) Egyesület jelöltje, de beállt mögé az MSZP, a Jobbik és a DK is.