Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Környezetvédő aktivisták szálltak meg egy szénbányát Németországban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Környezetvédő aktivisták szálltak meg egy barnaszén-bányát a Fridays for Future mozgalom szervezésében Németországban, hogy a szennyező, fosszilis energián alapuló energiatermelés és gazdaság ellen tiltakozzanak, és felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni harc fontosságára – írja a Zeit.

A lap idézi az RWE energiavállalatot, melynek közleménye szerint egy szénraktárat és egy szállítószalagot foglaltak el az aktivisták.

Több ezer tüntető jelent meg a helyszínen, akik nemcsak a külszíni bánya, és az ott bányászott barnaszén használata, de egy tervezett gázüzemű erőmű ellen is tiltakoznak, mondván – a szénnél egyébként jóval tisztább – gáz használata sem megoldás a klímaváltozás elleni harcban. Érdemes megjegyezni, hogy noha elégetése során jóval kevesebb károsanyag keletkezik, gázüzemű – mint valamennyi fosszilis energiát használó – erőművek működése is üvegházhatású, tehát a klímaváltozást erősítő szén-dioxid kibocsátásával jár, ahogy a földgáz kitermelése is károsítja a környezetet.

A Welt videóriportja szerint a rendőrség tömegoszlató eszközökkel is jelen van a Garzweil-i bányánál, és többeket le is tartóztattak:

A külszíni fejtés Németország energiaellátásában fontos szerepet játszik, és az elmúlt hat évtizedben immár húsz falu esett áldozatául, és a bővítési tervek alapján további hat települést nyelhet még el a föld, ha sikerül véghez vinni őket, és tovább terjeszkedik a bánya.

Miután Németország a fukusimai atomkatasztrófa után bejelentette, hogy kivezeti az atomenergiát az ország energiatermeléséből, a megújulók nagyarányú fejlesztése mellett még inkább a korábban is domináns szerepet játszó szénenergia függőjévé vált.

Noha az ország tervei szerint 2038-ra kivezeti a szénalapú energiatermelést is, az elhatározás kritikusai szerint az időpont túlságosan kései, és az Unió vezető gazdaságának ambiciózusabb célokat kellene kitűznie maga elé a klímavédelem terén.

Ezzel szemben nem olyan régen még egy új széntüzelésű erőművi blokkot is átadtak – ami ellen szintén tiltakoztak környezetvédő aktivisták – de rendszeresek a tiltakozások más szénbányáknál is, például a hambach-inál, ahol egy őserdőt veszélyeztet a bánya bővítése, de kifejezetten az RWE ellen is volt már tüntetés.

Noha Németországban gőzerővel zajlik az energiaátmenet, a környezet védelmét a megújuló energiaforrások szélesebb körű használata mellett a termelés és a fogyasztás csökkentésével lehetne erősíteni, a folyamatos növekedés ugyanis a környezet pusztítása és a társadalom széles köreinek kizsákmányolása nélkül nem lehetséges – ez azonban a gazdasági, valamint szoros szövetségese, a politikai elit érdekeibe ütközik úgy Németországban, mint a világon szinte mindenhol.