Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aktivisták tüntetése közepette adtak át egy új szénerőművet a szénalapú energiát elvileg éppen kivezető Németországban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Körülbelül 500 környezetvédő tüntetett szombaton Németországban egy új szénerőmű üzembe helyezésénél. A Greenpeace, a Fridays for Future, valamint az Ende Gelände és a Német Természet- és környezetvédelmi Szövetség (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland – BUND) nevű aktivistacsoportok demonstráltak az Észak-Rajna-Vesztfáliában található Datteln 4 erőmű indítása ellen.

A környezetvédők szerint az erőmű ékes bizonyítéka a német kormány erőtlen  klímapolitikájának.

Berlin ugyanis azt ígérte, hogy 2038-ig megszünteti a szénalapú energiatermelést. A német kormány úgy reagált a környezetvédők tiltakozására, hogy ennek az új szénerőműnek köszönhetően négy régi, elavult erőművet le tudnak állítani.

Péntek éjszaka, illetve szombat hajnalban az aktivisták „A klímaválság német gyártmány” („Klimakrise – Made in Germany”) feliratot vetítették az új erőmű hűtőtornyára. A tüntetések javarészt békésen zajlottak, noha az aktivisták több figyelemfelhívó akciót is végrehajtottak – nemcsak az erőmű üzembe helyezésének napján, hanem az azt megelőző hetekben is.


Az Ende Gelände tagjai péládul május 20-án kenukkal eveztek be az erőmű hűtővizének csatornájába egy zászlót lobogtatva, amelyre az „Állítsák le!” feliratot festették.

A szombati tüntetésen felszólaló aktivisták provokációnak nevezték, hogy a német kormány egy új szénerőmű megépítésével pecsételte meg a szénenergia 2038-as kivezetésére tett ígéretét. A demonstráció egykori szénbányászok is képviseltették magukat: egy egykori bányászszakszervezeti tag azt emelte ki, hogy tömegesen szűntek meg a bányászok állásai, miután Németország leállította a szénbányászatot, ám a valódi zöld energiára való átállás helyett most külföldről importálják azt a szenet, amellyel az új erőművet táplálják.

Greta Thunberg svéd klímaaktivista is hozzászólt a Datteln 4 átadásához: „Európa szégyenteljes napjának” nevezte az új erőmű üzembe helyezését.

A klímaaktivisták Greta Thunberg legutóbbi ENSZ-klímacsúcson elhangzott híre mondatát(„How dare you? – Hogy merészelitek?”) is a hűtőtoronyora vetítették.

A 1,5 milliárd eurós Datteln 4 megépítése és üzembe helyezése tíz évig húzódott, részben tervezési hibák, részben egy tiltó bírósági ítélet miatt.

Mint ismert – jelentős részben a tiltakozások sorozata miatt – Németország a tavalyi évben eldöntötte: 2038-ig megszabadul a széntől. A hivatalos tervek szerint 2020-ban összesen nyolc szénerőművet kellene leállítania a német államnak.

A németországi szénalapú energiatermelés kivezetésének bejelentése a 2019-es ENSZ-klímacsúcson már csak azért is fontos fejlménynek számított, mert az ország EU legnagyobb szennyezőjének számít: az Unió teljes szénkibosátásának 22 százalékáért felelősek.  Ezzel együtt a német tavalyi vállását így is érte kritika: sokak szerint későn jött és nem elég ambiciózus, hiszen a 1,5 fokos átlaghőmérséklet-növekedési limit tartásához már 2030-ig be kellene zárni a német szénerőműveket. A mostani konstellációban még az összes energia harmadát szén elégetésével állítják elő a németek.

A kormány előrejelzése szerint 2038-ra az ország energiaszükségletének 80%-át megújuló forrásokból biztosítják. Most ez az arány valamivel 40% fölött van.

(Euronews, Deutsche Welle)