Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Diákok demonstráltak a szén ellen a legnagyobb német energiacég éves közgyűlése alatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pénteken tartották a német Észak-Rajna-Vesztfáliai Villamosművek (RWE), a legnagyobb német energiakonszern éves közgyűlését, minek alkalmából diákok, a helyi Fridays for Future mozgalom tagjai tartottak demonstrációt, a szénalapú energiatermelés mihamarábbi beszüntetését követelve – írja a Junge Welt.

Luisa Neubauer aktivista nyilatkozott a lapnak, kifejtve,

„nincs olya konszern Európában, melynek az RWE-nél nagyobb felelőssége lenne a klímakrízisben” hozzátéve, „a részvényesek eladták a felelősségüket néhány cent profitért (…) aki 2030 után szénalapon termelne energiát, nem érti jelen krízis jellegét”.

A demonstrálók követelik, hogy a szénerőművek negyedét év végéig kapcsolják le, 2030-ig pedig teljesen vezessék ki a klímaváltozáshoz nagyban hozzájáruló, rengeteg üvegházhatású gáz termeléséért felelőssé tehető szénalapú energiatermelést – a szövetségi kormány ennek időpontját jelenleg 2038-ra teszi.

Winfried Mathes, a Deka befektetői csoport szóvivője szintén elítélően nyilatkozott Rolf Martin Schmitzről, az RWE konszern főnökéről, miszerint a vállalat nevét igencsak megtépázta tavaly a Hambachi-erdő irtása – emiatt a Deka az igazgatótanács felmentése mellett fog a közgyűlésen szavazni, ami motiválhatja Schmitz-t, hogy a vállalatot mihamarabb egy „szénmentes jövőbe vezesse”.

Mindezen szép szavak mellett a vállalat továbbra is működteti barnaszén-bányáit a természeti szempontból egyedülálló őserdő területén – számol be erről a Taz.de.

A gazdasági realitásokat ismerve pedig – miszerint az erdő alatt található barnaszén továbbra is rentábilisan kitermelhető, valamint a szövetségi szabályozások továbbra is lehetővé teszik a lignit-erőművek működtetését – a közvéleménynek és a környezetvédőknek szánt bejelentések nehezen vehetők komolyan.

A vállalat stratégiáját az is alátámasztja, hogy a tavalyi évben kiemelkedően jó eredményt ért el a német tőzsdén, az RWE részvényei kiemelkedően jövedelmezők voltak – Thomas Hechtfischer, a részvényesek képviselője azzal méltatta Schmitz munkásságát, hogy

„a szénből aranyat csinált”.

A vállalat közgyűlésére a Greenpeace is kiadott egy közleményt. Eszerint

„az RWE hülyére akarja venni az embereket. Míg Rolf Martin Schmitz mindent megpróbál Essenben [a közgyűlés helyszínén], hogy az energiaátmenet vezéralakjának állítsa be magát, a légifotók mást mutatnak. Az RWE kitermelőgépei egyre közelebb érnek a Hambachi-erdőhöz, egyre nehezebbé téve ennek az egyedülálló erdőnek a megmentését.”

Németország egyébként kommunikációs szinten rendszeresen a környezetvédelem éllovasaként igyekszik feltüntetni magát az Európai Unióban, miközben energiatermelésének jelentős részét továbbra is széntüzelésű hőerőművekkel végzi, a rövidtávú gazdasági érdekek pedig rendszerint felülkerekednek a klímavédelmi szempontokon – úgy szövetségi szinten, mint az EU-s szabályozásokról folytatott vitákban.

via Junge Welt / Taz.de