Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezrek tüntettek egy német őserdő fáinak kivágása ellen, a rendőrség aktivistákat vitt el

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtök óta zajlik egy rendőrségi akció az Észak Rajna-Vesztfália tartományban lévő Hambacher erdőségben, ahol aktivisták mintegy ötven faházat építettek, hogy meg tudják védeni az őserdőt a helyi barnaszén-bánya fairtásai ellen. A 20-25 méteres magasságban fákra épített kunyhók közül 13-at sikerült szombat estére lebontaniuk a rendőröknek, akik viszont vasárnap délután többezres tüntetéssel találták szemben magukat.

Az RWE energiaszolgáltató cég az ősz folyamán az erdőség nagy részét tervezi kiirtani, hogy tovább bővíthesse a barnaszén-fejtést, ami az azzal működő helyi erőmű működéséhez szükséges. Az aktivisták 2012 óta tartják ellenőrzésük alatt az erdőség egyes területeit, így tiltakozva a klímaváltozásra is hatással lévő, és a helyi természeti kincseket is károsító barnaszenes erőművek ellen. Az általuk azóta épített fakunyhók Németországban és világszerte a szénerőművek elleni demonstrációk szimbólumává vált.

A többezres szimpátia-tüntetés tagjai közül többen facsemetéket is hoztak magukkal, azzal a szándékkal, hogy a már „megtisztított” erdőrészeken elültessék azokat.

A rendőrségi akció során 34 aktivistát tartóztattak le vasárnap reggelig, az előállítások során 9 ember könnyebben megsérült. Vasárnap kora reggel több aktivistát bányamentőknek kellett kimenteniük, miután azok bemásztak egy szénfejtő tárnába, hogy blokkolják a kitermelést.

Összesen eddig 62 esetben kezdeményeztek bírósági eljárást a környezetvédő aktivistákkal szemben az aacheni rendőrség tájékoztatása szerint.

Forrás: Der Spiegel, Frankfurter Rundschau
Címoldali kép: Flickr/glasseyes