Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy év alatt egymillió aláírásnak kell összegyűlnie, hogy az EP napirendre tűzze az alapjövedelem bevezetését

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tegnap, vagyis pénteken indította aláírásgyűjtését az európai feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelem Egyesület a Párbeszéd támogatásával, amennyiben összegyűlik a megfelelő számú aláírás, az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell a kérdést, és javaslatot kell adnia a bevezetésére.

Az egy éven át tartó aláírásgyűjtő kampány budapesti indulásán a Párbeszéd vezető politikusai is részt vettek, mi pedig közvetítettük, élő videónkat az alább tudjátok megnézni:

Karácsony Gergely és Szabó Tímea sajtótájékoztatója a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről, élőben a Mércén!

Gepostet von Mérce am Freitag, 25. September 2020

Szentpéteri Györgyi, az egyesület elnöke elmondta, 27 országban kezdődött el pénteken az aláírásgyűjtés, melyben számos európai és világszervezet részt vett, és úgy látja, a kezdeményezés most már jó eséllyel az EP elé kerül, szemben a 2013-14-es kezdeményezéssel.

Mint mondta, manapság már jóval többen ismerik az alapjövedelem koncepcióját, mint az évtized első felében, ugyanakkor rengeteg energiát fordítottak az ismeretterjesztésre és ma már több politikus, szakember támogatja az elképzelést, többek között a Párbeszéd, ami már 2015 óta küzd az alapjövedelem bevezetéséért.

Szentpéteri emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány és a válság nyomán létrejött közös társadalmi tapasztalat is sokak számára rámutathat az FNA fontosságára. Így véleménye szerint a társadalom széles körei tapasztalhatták meg, milyen lesz majd, mikor jönnek a robotok és elveszik az emberek munkáját (hisz sokaknak most sincs munkájuk), így a közös tapasztalatok miatt a társadalmi szolidaritás is erősödhet. Kiemelte a Párbeszéd pártalapítványa, a Megújuló Magyarország segítségét is.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kifejtette, reményeik szerint nemcsak Magyarországon, de Európában is segíthet a méltatlan viszonyok felszámolásában az alapjövedelem.

Arra is emlékeztetett, hogy a magyar társadalom egyharmada él létbizonytalanságban, miközben a magánvagyonok az elmúlt években szédítő tempóban nőttek meg – és úgy gondolja, ötéves küzdelmük kezd beérni, mert a válság és a bizonytalanság miatt egyre többen vágynak arra, hogy legyen egy biztos alapja mindannyiunk megélhetésének.

Mint mondta, régóta beszélnek arról, hogy minden magyar állampolgár érdeke, hogy az Unió a szociális pillérét erősítve egy összetartó közösség legyen. Véleménye szerint Magyarországnak szegény országként különösen érdekében áll, hogy az Unió segítsen leküzdeni a különbségeket mind nemzetközi, mind az egyes országokon belüli szinten.

A főpolgármester szerint az alapjövedelem finanszírozható, mindössze politikai akarat kérdése – ami az emberekben véleménye szerint már pártállástól, korosztálytól és egyéb különbségekre való tekintet nélkül megvan, csak a politikusokat kell meggyőzni a fontosságáról, így el kívánják érni, hogy az ellenzéki pártok is támogassák.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kifejtette, az FNA célja, hogy megszüntesse a szorongást, kilátástalanságot, amit a járvány is elhozott Magyarországra és a világra – hisz mint láthattuk, bármily jól működjön is egy gazdaság, bármikor előfordulhat olyan esemény, ami tömegeket taszít kilátástalan helyzetbe.

Véleménye szerint az eddig kipróbált megoldások legfeljebb a társadalom 70 százalékának segítettek elkerülni a nehézségeket, így olyan rendszerre van szükség, ami ezt valamennyi embernek biztosítja. Úgy gondolja, az alapjövedelem egy XXI. századi válasz.

A Párbeszéd alapjövedelme garantálná

  • minden felnőtt számára a 100 000 forintos,
  • minden gyerek számára az 50 000 forintos,
  • minden várandós nő számára a 150 000 forintos

alapjövedelmet, és bevezetnék a bruttó 250 000 forintos minimálbért. Mint mondta, az minimálbér emelése garantálná, hogy ne legyen az alapjövedelem a munka ellenösztönzője. A politikus szerint a munkajogok fejlődésének és a dolgozók helyzetének javulásának évszázados tendenciájába fog illeszkedni az alapjövedelem bevezetése, ahogy egykor a hat- majd hétnapos munkahét.

A többek között az FNA alapítvány és európai szövetségesei által jegyzett európai polgári kezdeményezés célja, hogy a területi és a regionális egyenlőtlenségeket csökkentsék, valamint felszámolják a létbizonytalanságot, emellett emlékeztetnek arra, hogy az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az Európa Tanács 2017-ben közösen fogadtak el szándéknyilatkozatot arról, hogy

„az EU és tagállamai az alapjövedelem biztosítása érdekében támogatni fogják a hatékony, fenntartható és méltányos szociális védelmi rendszereket is.”

Az egy éven át tartó aláírásgyűjtés során összesen legalább egymillió aláírásnak kell összegyűlnie legalább hét országból, ebből Magyarországon legalább 15 771-nek.

A Párbeszéd javaslata egyébként nem követi az FNA klasszikus sémáját a tekintetben, hogy differenciálna az egyes társadalmi csoportoknak juttatott jövedelem mértékén, és általánosságban véve mikor valahol elkezdenek a transzferrel kísérletezni, általában nem konkrétan az FNA-t, hanem valami ahhoz hasonlót vezetnek be.

Az alapjövedelem kérdésével rendszeresen foglalkozunk a Mércén, pro és kontra, a Partizánban pedig vitáztak is egymással Büttl Ferenc és Prinz Dániel közgazdászok – mindazonáltal a baloldal is megosztott a kérdésben, tekintve hogy noha egyes olvasatok szerint a társadalmi egyenlőtlenségek megregulázásának eszköze, mások szerint mindössze a tőkés rendszer fogyasztáson keresztüli fenntartását szolgálja.

A kampányindító egy pontján egyébként Bede Zsolt kormánypárti troll is megjelent egy homárral, utalva arra, hogy Szabó a parlamenti ülésszak nyitóülésén többek között a Ritz teraszán folytatott homárszürcsölgetéssel vádolta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Címlapkép: Mérce fotó