Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalosan is megmenekültek a Hajógyári fái, nem épít gátat a kormány

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020. szeptember 23-án visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét, így pedig valószínűleg nem fog felépülni az a védmű sem, amelyet az eredetileg a szigetre tervezett kajak-kenu létesítményhez terveztek, és amely mintegy 1000 fa kivágásával járt volna – írja a Pest Megyei Kormányhivatal honlapjára hivatkozva a WWF Magyarország civil környezetvédő szervezet.

Mint ismert, az óbudai Hajógyári-szigetre kajak-kenu központot és egy védműrendszert épített volna a kormány egy kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás keretében, de júliusban jelentős tömeget megmozgató demonstrációt tartottak a sziget jó állapotú ártéri ligeterdeje fáinak védelmében, amelyhez az ellenzéki vezetésű önkormányzat is csatlakozott.

A WWF Magyarország azonban augusztusban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kajak-kenu központ helyszíne időközben a Velencei-tó lett,  a Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter által a július 30-ai kormányinfón elmondottakkal szemben a kormány nem biztos, hogy végleg letett a gátépítésről, mert a projektet hivatalosan biztosan nem fújták le – egészen tegnapig. A védmű engedélyeztetési eljárása június 11-én kezdődött, és csütörtökön lett volna a határideje a hatósági döntésnek az engedélyezésről, azonban egy nappal ezt megelőzően Országos Vízügyi Főigazgatóság végül visszavonta az engedélyeztetési kérelmét.

„Jó döntést hozott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mert a Hajógyári-sziget árhullámoktól való bevédése nemcsak a sziget természeti értékeire lett volna káros, de összességében fokozta volna Budapest árvízi kockázatát is. A 21. század környezeti kríziseinek közepén ilyen árvízvédelmi kezelés már nem fogadható el” – kommentálta a civilek győzelmét Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója  szerint „a Hajógyári-sziget ügye is megmutatta, hogy mennyit számít a közösség ereje. Sem Budapest lakosai, sem a társadalmi szervezetek nem hagyják már szó nélkül a környezetromboló beruházásokat”.

A WWF – miután felfigyelt arra, hogy a kormány kommunikációjával szemben az engedélyztetés még mindig zajlik, szeptemberben petíciót is indítottt a sszziget fáinak megvédése érdekében, amelyet  egy hét alatt közel 10 000-en írtak alá.

Két nappal ezelőtt Karácsony Gergely főpolgármester is kiállt a gát építése ellen, Szabó Tímea, a kerület országgyűlési képviselője pedig írásbeli kérdést küldött Gulyás Gergelynek a vádmű ügyében. Gulyás helyett azonban az árvízvédelemért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter felelt a párbeszédes politikus kérdésére, megerősítetve Gulyás korábbi kijelentését: a kormány semmiféle beruházást nem támogat az óbudaiak szigetén.

Címlapkép: Mérce