Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyelőre megmenekültek az Iványi-féle egyház intézményei, jövő tavaszig nem kapcsolja le a fűtést a szolgáltató

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kikapcsolási moratóriumot nyert kilenc, Iványi Gábor egyháza alá tartozó, az Oltalom Karitatív Egyesület által működtetett intézmény, amelyeknél a gázórák leszerelését helyezte kilátásba a szolgáltató a felhalmozott számlatartozásaik miatt – ezt Iványi Gábor jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón.

Iványi ma délután a Magyar Evangéliumi Testvérközösség(MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület körül kialakult helyzetről, illetve annak aktuális fejleményeiről adott tájékoztatást a sajtó munkatársainak a VIII. kerületi Dankó utca 11. szám előtt. Nem véletlenül ott, hiszen – mint arról a Mércén is beszámoltunk – a MET józsefvárosi hajléktalanszállásán csütörtökön a Nemzeti Közművek (NKM) képviselői megpróbálták leszerelni a gázórákat, mert Iványi egyházának országosan nagyjából 100 milliós tartozása van az NKM felé.

Önkéntesek azonban riadóláncot hoztak létre a gázóra őrzésére, ennek köszönhetően a múlt héten végül sikerült megakadályozni az NKM beavatkozását, ám a problémát csak elodázni tudták, erre a hétre újabb csapelzárásra számítottak a Dankó utcában és a MET több vidéki intézményénél. Az NKM már 2018 óta levelez a MET-tel a tartozások ügyében, ám  – mint Iványi idézte a őket a sajtótájékoztatón -, most „elfogyott a türelmük”, ezért indultak leszerelni a gázórákat.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy ebben a történetben nemcsak a MET-nek van fennálló tartozása: egy 2017-es strasbourgi emberi jogi bírósági döntés szerint ugyanis a magyar államnak hatmilliárd forintot kellene fizetnie a MET felé, amiért jogsértő módon megvonták a szervezet egyházi státuszát, ennek azonban Iványiék szerint egyelőre csak a töredékét fizette ki a kormány. Pedig az összegből könnyedén kifizethető lenne a felhalmozódott tartozás.

Az  MET akadályoztatásának kulcsmozzanata az volt, hogy 2011-ben az Orbán-kormánymegvonta az egyházi státuszt, és így komoly bevételektől esett el. 2017 óta pedig az állam még az elismert jogcím után járó támogatásokat sem utalja el Iványiéknak, így több milliárdos tartozást halmozott már fel a Testvérközösség irányába. A hatóságok a MET-től azt a lehetőséget is elvonták, amivel szja egyszázalékot fogadhatna a lakosságtól. Augusztus végén az is kiderült, hogy az EMMI 95 millió forintot von el a MET iskoláitól is.

Annak hatására, hogy a múlt héten felállt a MET önkéntesekből álló, a gázórák védelmére létrejött „őrsége”, az NKM tárgyalást kezdeményezett szerdára Iványival, aki végigvezette őket a józsefvárosi intézményben, hogy bemutassa, melyek azok a tevékenységek, amelyek ellátatlanul maradnának, ha kikötnék a fűtést.

A lelkész szerint nem megállapodás született, hanem az NKM egy egyoldaló nyilatkozatot tett, amelynek tartalma szerint

az Oltalom Karitatív Egyesület által működtetett kilenc érintett szervezetnél jövő tavaszig, a fűtési szezon végéig egész biztosan nem zárják el a gázt.

Hogy azután mi lesz, arról Iványi azt mondta, akkor majd „leülünk, megnézzük, hogy a magyar állam azt a kötelezettségét, amit rá a magyar Alkotmánybíróság rótt, hogy 2012(!) január 1-jével vissza kell(ett volna) állítania a MET és több más egyház státuszát”.

A lekapcsolási moratórium kiharcolását Iványi a MET mellett szerveződött demonstráció és társadalmi összefogás eredményének értékeli.

„Mi nem kutathatjuk azt, hogy a mindekori állam hogyan engedélyezi, hogy az Örökkévalótól kapott feladatunkat végezzük. Ez nem azt jelenti, hogy nem akarnánk együttműködni akármilyen színű kormánnyal, de az államnak kötelessége, hogy az anyagi dolgokban biztosítsa a működés feltételeleit”

– mondta Iványi, aki azt is leszögezte: a MET nem esik ki a szerepéből, de nem is hallgathat arról, ha menekülteket éheztetnek, ha elzárják a vizet romatelepeken, ha fegyveres őröket küldenek az iskolákba szociális munkások helyett, vagy ha a kerületben a roma polgárjogi alapítvány helyét felszámolják, ahogyan akkor sem, ha a sajtót és az MTA-t verik szét, vagy az Igazgyöngy Alapítványt és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet éri támadás.

Iványi azt is elmondta: augusztus óta több mint 60 millió forintnyi támogatás érkezett be ellenzéki pártoktól, önkormányzatoktól, egyesületektől és egyházi szervezetektől, magánszemélyektől MET számára. A lelkész szerint ezt az összeget a tartozások csökkentésére fogják fordítani, de elsősorban arra lenne szükség, hogy a magyar állam adja vissza a MET szerzett jogait.

A sajtótájékoztatót a Mérce élőben közvetítette, itt nézhető vissza:

Iványi Gábor, a MET vezetője beszámol az Oltalom vegzálása körüli helyzetről. Élőben a Mércén!

Gepostet von Mérce am Donnerstag, 24. September 2020

Címlapkép: Iványi Gábor sajtótájékoztatót tart a Danó utcában 2020. szeptember 24-én. Fotó: Mérce