Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hódpress: Igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt meghurcoló tankerületi vezető

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Hódpress szúrta ki a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola weboldalán,  hogy Balázs József lett az oktatási intézmény tanügyi igazgatóhelyettese. Balázs neve legutóbb júniusban volt olvasható a sajtóban, ugyanis ő volt az a tankerületi igazgató, aki eltiltotta a tanítástól a „vasalódeszkás tornatanárt”.

Amint arról júniusban mi is beszámoltunk, Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium testnevelő tanára a digitális oktatás kezdetén töltött fel egy olyan videót az internetre, amin vasalódeszkán tanítja meg az úszás alapjait.

A humoros, ötletes felvétel hamar hatalmas nézettségre tett szert országszerte, de a Klebelsberg Központ szerint szülői bejelentés érkezett miatta a tankerülethez,

a tankerületi központ pedig úgy állapította meg, hogy a videón látható gyakorlat balesetveszélyes, ha a gyerekek utánozni akarják.

Vezsenyi a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az esettel kapcsolatban elmondta, a videó feltöltése után a vezetője telefonált a tanárnak, és követelte, hogy azonnal szedje le, mert a tankerületi vezető – aki akkor Balázs József volt – fel van háborodva. Habár a pedagógus letörölte a felvételt, az intézménybe is behívták, ahol közölték vele, hogy elvették a csoportjait, és el van tiltva a tanítástól.

A büntetések sora azonban itt nem állt meg: a tornatanárnak – annak ellenére, hogy nem oktathatott – mindennap el kellett küldenie a tananyagot emailben az iskola igazgatójának és a tankerületi vezetésnek, miközben a diákjai azt az anyagot nem kapták meg.

Balázs József ezt követően röviddel lemondott, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is „egyértelmű túlkapásnak” nevezte az ügyet, így lemondását el is fogadták.

Kásler Miklós Emmi-miniszter egyébként kicsit más álláspontot képviselt személyesen, ő azt nyilatkozta az esetről:

„Hát én úgy gondolom, hogy a szárazföldi tengerész típusos esete fordult elő. Nyilván a testnevelőtanárt a jó szándék, a kreativitás vezette, de ilyen esetekben érdemes azért a veszélyérzettel is összehangolni az eseménysort.”

A Hódpress kereste Balázs Józsefet és a tankerületi központot, hogy megerősítsék az információt, miszerint igazgatóhelyettes lett, de a lap egyelőre többszöri próbálkozásra sem érte el őket.