Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ombudsman: emberi méltóságában sértette meg a tankerület-vezető a „vasalódeszkás tornatanárt”

Ez a cikk több mint 3 éves.

A HVG-nek nyilatkozott Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a „vasalódeszkás tornatanár” ügyében. Az ombudsman úgy ítélte meg, a pedagógust emberi méltóságában sértette a makói tankerületi igazgató döntése, miszerint diákjait nem taníthatja, de ennek ellenére is muszáj mindennap leadnia az aznapi tananyagot a vezetőségnek.

Aáry-Tamás Lajos éppen ezért azonnali vizsgálatot indított a tankerületi vezető ellen.

Amint arról pénteken beszámolt a sajtó, Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium testnevelő tanára még a digitális oktatás kezdetén egy olyan videót töltött fel az internetre, amiben vasalódeszkán tanítja meg az úszás alapjait. A humoros, ötletes felvétel hamar hatalmas nézettségre tett szert országszerte.

Tesi óra távoktatás…. 😁

Közzétette: Kovács Tibor – 2020. március 21., szombat

A PDSZ weboldalán nemrég interjú jelent meg a tanárral, aki elmondta, azért készítette a felvételt, mert a diákok eleinte nehezen akartak tesiből is bekapcsolódni az új oktatási rendbe.

„Nem fért a fejükbe, hogy milyen lehet az a testnevelés, ami digitális. Volt diák, aki csatlakozás helyett rámírt, hogy „ne már, tanár úr – ez most tényleg történik? Valóban számítógépen fogunk tesizni? Most ez tényleg megtörténik?” – mondta el Vezsenyi a nedolgozzingyen.hu-nak.

A videó feltöltése után azonban a vezetője telefonált a tanárnak, és követelte, hogy azonnal szedje le, mert a tankerületi vezető fel van háborodva. Habár a pedagógus akkor le is törölte a felvételt, az intézménybe is behívták, ahol közölték vele, hogy elvették a csoportjait, és el van tiltva a tanítástól.

A büntetések sora azonban itt nem áll meg: Vezsenyinek – annak ellenére, hogy nem oktathat – mindennap el kell küldenie a tananyagot emailben az iskola igazgatójának és a tankerületi vezetésnek, miközben a diákjai azt az anyagot nem kapják meg.

A tanár ezek után – érthető módon – rendkívül elkeseredett:

„Annyit tudok mondani, hogy nekem most marhára elment a kedvem a tanítástól, 30 év után. Borzasztó csalódott vagyok. Hogy eltiltottak a diákjaimtól – ezt rettenetesen aránytalannak érzem. Nem biztos, hogy a jövőben a pályán akarok maradni – de majd eldől még ez.”

Frissítés (18:30):

Cikkünk megjelenését követően a Klebelsberg Központ a következő közleményt adta ki:

A Makói József Attila Gimnázium testnevelő tanárával kapcsolatban az intézményvezető és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, mint fenntartó hozott döntést.
     A tankerülettől kapott tájékoztatás alapján a videó miatt szülői bejelentés érkezett a tankerülethez. A tankerületi központ arra hivatkozott, hogy a videóban látható gyakorlat balesetveszélyes, ha azt a gyerekek utánozni akarják. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ emiatt döntött úgy, hogy munkáltatói intézkedéssel él.
A Klebelsberg Központ az ügy tudomására jutása után kérte a tankerületi központ vezetőjét, hogy vizsgálja felül a korábbi döntését, mert az eljárásával nem értünk egyet, a tankerületi igazgató azonban ezt nem tette meg. A Klebelsberg Központnak, mint középirányítónak nincs munkáltatói jogköre egyetlen pedagógus esetében sem, ezekkel az iskolaigazgatók, illetve a kinevezés és megszüntetés esetében a tankerületi igazgatók rendelkeznek.

(HVG, 444)