Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler a vasalódeszkás tanárról: „a szárazföldi tengerész típusos esete”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere egy mondat erejéig kitért a „vasalódeszkás” testnevelőtárként elhíresült makói pedagógus esetéről a Miniszteri percek címet viselő alákérdezős interjúsorozatának legfrissebb, hétfői részében.

„Hát én úgy gondolom, hogy a szárazföldi tengerész típusos esete fordult elő. Nyilván a testnevelőtanárt a jó szándék, a kreativitás vezette, de ilyen esetekben érdemes azért a veszélyérzettel is összehangolni az eseménysort”

– marasztalta el mosolyogva a testnevelőt egy „nézői kérdésre” válaszolva a miniszter.


Mint ismert, Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium testnevelő tanára még a digitális oktatás kezdetén egy olyan videót töltött fel az internetre, amiben vasalódeszkán tanítja meg az úszás alapjait. A humoros, ötletes felvétel hamar hatalmas nézettségre tett szert országszerte.

Az illetékes tankerületi vezető, Balázs József azonban annyira felháborodott ezen, hogy letöröltette a tornatanárral az internetről a felvételt, elvették a tanár csoportjait, és nemcsak eltiltották a tanítástól, de büntetésül ennek ellenére le kellett adnia az aznapi tananyagot az iskola vezetőségének. A már korábbi ügyekben is ellentmondásos döntéseket hozó Balázs József aránytalan retorzióit túlkapásként értékelte az EMMI, Balázs azóta lemondott tankerület-vezetői posztjáról.

Kásler a makói tanár esete mellett az egészségügy újraindulásáról és az operatív törzs napi sajtótájékozatóinak végéről is beszélt a videóban.

Szerinte ugyanazt kell csinálnia az embereknek most is, mint a karantén idején: tartsák be a személyi higiéné szabályait, tartsanak távolságot, viseljenek szájmaszkot. A halasztható beavatkozások elvégzése újra megindult, de ahogyan az egészségügynek vissza kell állnia a maga ritmusába, úgy a betegeknek is ismét meg kell jelenniük az orvosnál, hiszen „az emberekben is kialakult tartózkodás a kórházi viszonyoktól, és a spontán jelentkezések száma csökkent” – mondta Kásler.

A miniszter úgy véli, „hosszú heteknek” kell eltelnie, mire visszaáll a teljes rend, legoptimálisabb esetben két hónapnak, de valószínűleg még többnek.

Az idős és krónikus beteg embernek Kásler azt javasolja a videó végén, hogy „tartsák meg azt a jó szokásukat”, hogy járvány idején sokkal jobban figyelnek magukra, alaposabban szedik a gyógyszereiket, egészségtudatosabban élnek.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi