Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra intenek be Trumpnak a republikánus szenátorok az új főbíró kinevezésével kapcsolatban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy az várható volt, Ruth Bader Ginsburg, az amerikai Legfelsőbb Bíróság liberális feminista főbírájának halála jelentősen megkavarta a novemberi elnökválasztásra készülő amerikai politikai életet.

Négy éve, a mandátuma végén járó Barack Obamának a republikánus többségű szenátus nem engedte, hogy új bírát nevezzen ki az amerikai igazságszolgáltatás legmagasabb fórumába, mondván: nem lenne fair, hogy egy távozóban lévő elnök hozza meg a döntést az új elnök helyett.

Miután azonban Donald Trump elnök 2017-ben már bejuttatta a testületbe a konzervatív Neil Gorsuch bírót, 2018-ban pedig mellé botrányos körülmények között került be a szexuális zaklatással is vádolt Brett Kavanaugh is, így csupán a testület teljes átvétele lehet immár tét, a Roberts-bíróságban a karakteres liberális-baloldali hang képviselői jelenleg Sonia Sotomayor, Obama jelöltje és Elena Kagan, Clinton másik jelöltje maradtak.

A Reuters/Ipsos egyik friss felmérése szerint azonban az amerikaiak többsége (sok republikánussal együtt) nem támogatná az elnökválasztás előtti főbíró-kinevezést, szerintük ez az új elnök feladata lenne.

A felmérés szerint a demokraták 80, a republikánusok 50 százaléka adná a döntést a választás győztesének, november után.

Eközben két republikánus szenátor is bejelentette, hogy nem fogja támogatni az új főbíró kinevezését az elnökválasztás előtt. Susan Collins, Maine szenátora szombaton, Lisa Murkowski, Alaszka szenátora vasárnap jelentette be, hogy nem ért egyet a tervvel.

„Nem támogattam egy jelölést a 2016-os elnökválasztás előtt nyolc hónappal sem, amikor Scalia bíró halála után alakult ki üresedés. Most még közelebb vagyunk a 2020-as választáshoz – kevesebb, mint két hónapnyira – és hiszem, hogy ugyanaz a mérce alkalmazandó most is.”

közölte Lisa Murkowski.

A jelenlegi Kongresszus szenátusában republikánus többség van, ám az 53 képviselőjükből így jelenleg már csak 51-ra számíthat Trump, és minél inkább olvad a kinevezést támogatók száma a demokraták 47 képviselőjének száma felé, annál messzebbre úszik a totálisan jobboldali Legfelsőbb Bíróság lázálma.

(Reuters)