Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közösségi tervezéssel, a lakosságot bevonva szeretné újratervezni a Rómait a Fővárosi Önkormányzat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A közösséget bevonva szeretné megkezdeni a Római-part újratervezését a Főváros, derül ki Karácsony Gergely főpolgármester friss Facebook-posztjából.

„A tervezés célja az árvízvédelem kérdésén túlmutatóan a teljes hullámtér hosszú távú víziójának megalkotása. Találjuk ki közösen a Római-partot! Találjuk ki közösen, hogy hogyan teremtünk biztonságot a helyben lakók számára, és hogyan őrizzük meg a páratlan természeti értékeket”

-írja.

A bejegyzéshez tartozó videóban Karácsony arról beszél: a Főváros számára fontos mind a Csillaghegyi-öblözet árvíz elleni védekezése, mind a Római-part természeti értékeinek megóvása. Kerpel-Fronius főpolgármester szerint az elmúlt évek során az is megmutatkozott, hogy a Római esetében jóval több dolgról van szó, mint az árvízvédelemről: a lakosság ugyanis megannyi módon használja a területet, van, aki kikapcsolódásra, van, aki sportolásra.

„Fontos, hogy olyan átalakításokat vigyünk végbe, amelyekben a különböző felhasználási módok békésen élnek egymás mellett”

-mondta a főpolgármester-helyettes.

Karácsony szerint csak olyan megoldás elfogadható, amely garantálja a Római-part természeti értékeinek megőrzését.

Ha részt akarunk venni a közösségi tervezésben, kitölthetjük ezt az online kérdőívet, ám Kerpel-Fronius szerint terveznek kitelepülős konzultációkat is.

A jövőképtervezés az egész Római-partot egységben kezeli, így mind a Duna-parti föveny, mind parti sétány területét, mind a sétány és a Nánási-Királyok útja közti, főként magán- vagy állami tulajdonú hullámtéri telkeket. A Főváros azt szeretné, hogy a konzultáció során ne csak konkrét helyszínekhez kötődő fejlesztésekről essen szó, hanem az egész terület hangulatáról, kívánt funkcióinak meghatározásáról.

Augusztusban A csaptól az áradásig című, vízes tematikus hetünk keretében videóriportot forgattunk arról, hogyan férnek (vagy nem férnek) hozzá a fővárosi lakosok a Dunához. A Rómaiért például az elmúlt években kitartó harcot vívtak különböző civil szervezetek, például a Fák a Rómain csoport; végül sikerült is megakadályozni a tervezett gát megépítését, amely sokak szerint tönkretette volna a jelenlegi fás, fövenyes partot. Ehelyett új kezdeményezés indult: a Fák a Rómain a harmadik kerületi önkormányzattal karöltve szeretne szabadstrandot létrehozni a népszerű partszakaszon.