Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Rómaitól a Kopaszi-gátig: hogyan lehet szabad a part?

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Duna Budapest talán legfontosabb éltető eleme. Évezredekkel ezelőtt a víz közelsége miatt települtek meg itt először emberek, és ma is ezért áll itt Magyarország fővárosa. Rengeteg dologra használjuk a folyót nap mint nap, legyen szó áruszállításról, turizmusról vagy a szennyvíz elvezetéséről – mégis, a XX. században és a XXI. század első éveiben a város lakói – nagyrészt a várostervezés hibái miatt – egyre inkább eltávolodtak a Dunától.

Ma Budapesten csak néhány helyen férnek hozzá a városlakók a folyó vizéhez, pedig látszik az erre irányuló igény. Például a Szabadság híd 2016-os felújítása óta, amikor a lezárt hídra a nyári estéken százával települtek ki az emberek beszélgetni, zenélni, iszogatni, a Város és Folyó Egyesület (Valyo) kezdeményezésére több évben is lezárta a városvezetés a hidat néhány nyári hétvégére. A kezdeményezés népszerűsége önmagában rámutat arra, mekkora hiánycikk jelenleg Budapesten a Duna közelsége.

Augusztus 17-től kékbe borult a Mérce. Egy héten át a víz a fő témánk. Hogyan lehetne igazságosabb és fenntartható a vízforrásaink kezelése? Hogyan lehetne közkincs, ami egyre kevesebbek privilégiuma?

Egy pohár tiszta víz, egy frissítő tusolás, a vízpartok csodálatos, élő világa és az általuk nyújtotta örömök, az egészséges, elérhető árú zöldség, gyümölcs és élelmiszer, az alapvető szükségleteket biztonságosan fedező közmű szolgáltatások – mindannyian azt szeretnénk, ha mi, akárcsak gyermekeink részesülhetnénk a víz áldásaiból.

Mi a Mércén egy olyan világra vágyunk, ahol mindez nemcsak a szerencsés országokba, szerencsés családokba születettek privilégiuma, hanem az egész emberiség osztályrésze. Ezért életbe vágó, hogy beszéljünk a vízről – tartsatok velünk!

A cikkeket A csaptól az áradásig címke alatt találjátok.

Az egyik kirívó példa a Római-part, amelyért az elmúlt években kitartó harcot vívtak különböző civil szervezetek, például a Fák a Rómain csoport. Végül sikerült is megakadályozni a tervezett gát megépítését, amely sokak szerint tönkretette volna a jelenlegi fás, fövenyes partot. Ehelyett új kezdeményezés indult: a Fák a Rómain a harmadik kerületi önkormányzattal karöltve szeretne szabadstrandot létrehozni a népszerű partszakaszon. Ha létrejön, ez lesz az egyetlen olyan hely Budapest határain belül, ahol szabályosan lehet fürdeni a Duna vizében.

A szabadstrand és a Dunához való hozzáférés kérdéséről beszélgettünk többek közt Tóth-Kalló Évával, a Fák a Rómain aktivistájával, Béres Andrással, a III. kerület alpolgármesterével és Kerpel-Fronius Gáborral, Budapest főpolgármester-helyettesével.

A videót készítette: Bogatin Bence, Csengel Karina, Fazekas Lázár Benjámin, Kiss Soma Ábrahám és Pósfai Orsolya.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

Címlapkép: Mérce