Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biztonságos tanévkezdésért tüntetnek egyetemisták Amerika-szerte

Ez a cikk több mint 3 éves.

Országszerte óriási problémát jelentenek a kollégiumaikba visszatérő egyetmisták és főiskolai hallgatók körében létrejövő új gócpontok:

az USA 25 legfertőzőbb gócpontjából 19(!) diákok közösségeiben jött létre, ezek ráadásul egymástól földrajzilag is jelentős távolságokra fekszenek.

Az USA Today pénteken megjelent cikke a Mississippi Egyetem példáján keresztül magyarázza el a problémát: bár az intézmény önmagában nem generál kiugró fertőzési adatokat, a Lafayette megyei (ahol a campus maga is található) adatok már sokkal borúsabb képet festenek, az ország minden tájáról visszaérkező hallgatók ugyanis a vártnál sokkal nagyobbat lendítettek a fertőzésszám emelkedésén. A campus mellett található Oxford nevű település ráadásul nemcsak népszerű egyetemi város, hanem nyugdíjas éveikbe lépő állampolgárok is gyakran kötlöznek ide, így a fertőzésszám emelkedése kiemelten veszélyezteti az itt letelepedő időseket is.

A tanévkezdést kísérő növekvő átfertőzöttség hatására az ország számos egyetemén tiltakozó akciókba kezdtek a diákok.

A legnagyobb visszhangot a Michigani Egyetem végzős hallgatóiból szerveződő csoport sztrájkja váltotta ki, akiknek a példáját aztán az alsóbb évesek és a campus dolgozói is követték. A diákok múlt szerdán szerdán függesztették fel először az órára járást, majd pénteken szavazással döntöttek eredetileg négynaposra tervezett demonstráció folytatásáról, miután az egyetem vezetősége nem volt hajlandó bezárni a campust az akció ellenére sem.


A diákok úgy vélik: rengeteg életet lehetne megmentni azzal, ha felfüggesztenék a tantermi oktatást.

A michigani diákok példáját számos városban követték, miután a tantermi oktatás erőltetett visszavezetését és az iskolák újranyitását sokkan meggondolatlannak tartják, mindez pedig sok helyütt a fertőzésszám drasztikus emelkedésével is társul.

Közös sztrájkot szerveznek például az Iowai Egyetem és Iowai Állami Egyetem hallgatói, a San Diegó-i Kalifornai Egyetemen pedig több száz hallgató és oktató írt nyílt levelet, amelyben ellenzik az újranyitást:


A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói szombaton azzal tiltakoztak a tantermi oktatás ellen, hogy az egyetemi ebédlő előtt. Az akció nem volt előzmény nélküli, hiszen péntekig az egyetem több mint 1000(!) hallgatója produkált pozitív koronavírus-tesztet. Csak vasárnap rekordot jelentő, 1582 estet regisztráltak Wisconsin államban, ami szakértők szerint egyértelműen az egyetemi oktatás újraindításának következménye.

A tanintézmények újranyitásában egyébként nincs különösebb véleménykülönbség az elnöki székét novemberben megvédeni akaró Donald Trump és kihívója,  Joe Biden között: az elnök azt hangsúlyozza, hogy az iskoláknak „ki kell nyitniuk”, míg a demokrata jelölt felesége az intézmények „biztonságos” újranyitásáért kampányol jelenleg is:


A járvány kitörése óta az USA-ban mintegy 200 ezer halálos áldozatot tartanak számon, a Washingtoni Egyetem munkatársainak becslése szerint pedig ez a szám a duplájára is emelkedhet a pandémia végéig.

(USA Today, WSWS)

 

Címlapkép: A Michigani egyetem tüntető hallgatóinak fóruma szeptember 10-én. Forrás: twitter.com/thewrightkat