Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éleslőszerrel oszlatták az újonnan kirobbanó kormányellenes tüntetéseket Bejrútban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Helyi szemtanúk szerint a tüntetéseket biztosító hadsereg éleslőszerrel lőtt a tömegbe tegnap Libanon fővárosában, Bejrútban, ahol ismét ezrek vonultak utcára, hogy a kormányzat tehetetlensége és korrupciója ellen tiltakoztak.

A főváros Baábda nevű külvárosában összehívott tüntetésen ahol az elnök, Michel Aoun palotája is található, ahol a tüntetőket számos, az elnök mellett kiálló, kormánypárti ellentüntető is várta. Erre hivatkozva a hadsereg szoros kordont volt a két csoport köré, hogy biztosítsa azok elkülönítését. Az elnök ellen tüntetők azonban számos alkalommal, nyíltan is összecsaptak a kivezényelt katonákkal.

Korábban számos más hírforrás mellett a török állami média is csupán „gumilövedékekről” számolt be, ugyanakkor egy nemzetközi segélyszervezet helyi munkatársa, Mohamed Hamúd Facebook-bejegyzése szerint később a katonák éleslőszerekkel is belelőttek a tiltakozókba, sőt, a lőszerek töltényhüvelyeit később az utcán megtalálták.

A felvételeken az látszik, hogy a katonák közvetlenül emberre ugyan nem céloztak a palotához közeli főútvonalat lezárók tömegében, ugyanakkor nem is a hagyományos tömegoszlatáshoz használt fegyverekkel, hanem klasszikus, éles lőszerrel adják le a figyelmeztető lövéseket.

Mindez azután történt, hogy a tömegből számos demonstráló megpróbálta áttörni a fegyveres kordont, hogy blokádot vonhasson közvetlenül az elnök palotája köré. Az ekkor leadott sorozatok következtében történ sérülésekről nem érkezett információ.

Hamúd egyébként rövid bejegyzésében azt is megemlítette, hogy hiába távozott a súlyos bejrúti, kikötői robbanás után pozíciójából a kormány, azt a csütörtöki, rejtélyes körülmények között ismét kitört kikötői tűzvész is bizonyítja, hogy a libanoniak nemhogy anyagilag, de konkrétan fizikailag sem érezhetik magukat biztonságban az országban, miközben a lassan szinte teljes pénzügyi és társadalmi összeomlás és a katasztrófa felelősei továbbra is szabadon járnak. Ahogyan ő fogalmazott:

„Nem kérünk többet, mint alapvető jogainkat, méltányos igazságszolgáltatást, elszámoltatást és biztonságos életet. Eközben a kormány nyomorral, instabilitással és igazságtalansággal gyilkol minket.”

Kifejezte, szerinte „az október 17-i tüntetők nem adják fel, továbbra is az utcán maradnak, még akkor is ha ez az életükbe kerül. A következő generáció számára akarunk kiharcolni egy élhető és igazságos országot.”

Hamúd arra kérte a nemzetközi segélyszervezeteket, köztük a Human Rights Watchot, hogy a korábbi hetekhez hasonlóan ismét gyakoroljon nyomást a hatalomra, hogy ne próbálja eszkalálni a helyzetet éleslőszer használatával.

A Hasszán Diáb miniszterelnök idején kezdődött pénzügyi adósságválság Libanonban nagyon gyorsan szinte teljes összeomláshoz vezetett. A tömegtüntetések október óta szinte folyamatosak, és lehetetlenné tették az ország évtizedek óta elhanyagolt infrastruktúrájának – hiányos villany- gáz- és áramszolgáltatásának működését. Minderre jött a tragikus robbanás augusztus elején, amely végül 6500 embert sebesített meg, százakat életét követelte, és több százezer embert hagyott Bejrútban otthon nélkül. Az, hogy a jelentős mennyiségű, a mezőgazdaságban használt ammónium-nitrátot miért egy helyen tárolták a belvároshoz közel, és hogy pontosan mi vezetett a robbanáshoz és most a tűzvészhez, továbbra sem ismert. A libanoni ellenzék független vizsgálatokat követel, amelyek megtartásáról a G8-ak elvben meg is egyeztek az ország politikai vezetésével, ám azok eddig ténylegesen nem indultak meg.

A libanoni hatalom saját, hivatalos vizsgálata pedig ugyan elindult, itt azonban a súlyos bűnök és mulasztások ellenére eddig egyetlen magas rangú vezetőt sem tartóztattak le. A tüntetők ezért most valódi vizsgálatot követeltek az elnöktől.

Ugyanekkor a pénzügyi segítség terén sem ígéretes az ország helyzete, miután az IMF mentőcsomag feltételeiről a további megszorításoktól, és saját gazdálkodásuk világszervezet általi, részletes átvizsgálásától tartó libanoni vezetők továbbra sem tudtak megállapodni a Valutaalappal.

(France 24)