Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyugdíjasok: a másfél százalékos nyugdíjemelés nem biztosítja a tisztességes megélhetést

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megkésettnek és kevésnek tartja a magas infláció miatt beígért, visszamenőlegesen 1,5 százalékos nyugdíjemelést a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) – olvasható közleményükben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány novemberben megadja az év elejétől érvényes, 2,8 százalékos emelés és az első nyolc hónap 4,3 százalékos nyugdíjas inflációja közti különbözetet a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek.

Csakhogy a szervezet ennél magasabb várható áremelkedéssel számol az év végéig, így szerintük jelentős segítség lenne a különbözet kifizetésének előrehozása októberre, és egyszeri, 50 ezer forint folyósítása az átlagnyugdíjnál kisebb ellátásban részesülők számára.

A NYUSZET hozzáteszi, az 1,5 százalékos emelés átlagosan havi 1700 forinttal növeli majd az átlagnyugdíjat, ami így már megközelíti a havi 144 ezer forintot, de ez az összeg a járványhelyzetben bekövetkezett drágulás miatt aligha elég ahhoz, hogy a nyugdíjasok nagy része tisztességesen megéljen.

„Az idős emberek egyébként is jövedelmük átlagánál nagyobb részét költik élelmiszerekre, és ez a korábban 30 százalékos arány a vírus megjelenése óta a tapasztalatok alapján tovább nőhetett. A valós helyzet megismerését ugyanakkor nehezíti, hogy a KSH az inflációt a két évvel ezelőtti fogyasztási szerkezet alapján határozza meg” – írja a szakszervezet közleményében.

Az Infostartnak a témával kapcsolatban Farkas Andrea szakértő is nyilatkozott pénteken, aki megerősítette, hogy ez az emelés nem igazán tudja kompenzálni az elmúlt egy év drágulásait, miután a KSH adatai szerint az élelmiszerek ára egy év alatt 7,9 százalékkal, azon belül is a gyümölcsöké 46 százalékkal emelkedtek.

Továbbá éppen tegnap írtunk a Mércén arról, hogy a nyugdíjkorrekció mértéke az alapnyugdíjak nagy szórása miatt komoly egyenlőtlenségeket fog mutatni az mfor.hu szerint, jelenleg ugyanis több mint 1,7 millió nyugdíjas havi juttatása kevesebb 200 ezer forintnál, akiknek a visszamenőleges kifizetése is kevés lesz így.

Azok, pedig akik az öregségi nyugdíjminimumot (28 500 forint) kapják ellátásként, 4104 forintos kiegészítésre számíthatnak novemberben, ami havi szintre lebontva csupán 342 forintot jelent.

Ezzel szemben pedig ott a másik véglet: van ugyanis a MÁK nyilvántartása szerint 9 olyan nyugdíjas, aki minimum 2 millió forintot vagy annál is magasabb összeget kap havonta. Ők legalább 288 ezer forint pluszt fognak kapni az államtól a visszamenőleges kifizetés miatt.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs