Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lesz olyan nyugdíjas, aki a legkisebb nyugdíjat kapóknál hetvenszer magasabb kiegészítéshez juthat novemberben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogyan eleve nagyon eltérő összegehez juthatnak az idősek Magyarországon öregségi nyugdíj címén, úgy a vártnál nagyobb infláció miatti nyugdíjkorrekció mértéke is komoly egyenlőtlenségeket fog mutatni – ezt az mfor.hu számolta ki a a KSH friss adatai alapján.

A KSH ugyanis szerdán tette közzé az augusztusi fogyasztói árindexet és a nyugdíjas infláció mértékét jelző adatokat, utóbbi pedig meghatározza azt, hogy a törvényben meghatározottak szerint mennyivel egészíti ki a kormány – ha szükséges – a nyugdíjat annak érdekében, hogy megőrizzék reálértéküket.

Mint arról a Mércén is beszámoltunk, a nyugdíjasok fogyasztói kosarában az átlagnál nagyobb súllyal szereplő élelmiszerek áremelkedése többszöröse volt már idén az átlagos inflációnak.

A januári elemzéstől eltérően ráadásul a nyugdíjasok vásárlói kosarára számított első nyolchavi infláció 2,8 százalék helyett 4 százalék lett. A kettő közötti különbség 1,2 százalékpont, amit törvény szerint 12 hónappal kell felszorozni és ez adja majd meg azt az összeget, amelyet az államnak folyósítania kell az év végén.

Mivel azonban az alapnyugdíjak szórása nagyon nagy – vagyis rendkívül távol van egymástól a legkisebb, illetve a legnagyobb  öregségi nyugdíj mértéke -, ezért az inflációs kiegészítések között is óriási különbségek várhatók.

Ha például a létminimum összegét vesszük alapul – ami 2019-ben 94 820 forint volt -, azt látjuk hogy  (a Magyar Államkincstár által sávosan közölt adatokhoz kis kerekítéssel viszonyítva) 100 ezer forint alatti öregségi nyudgdíjat kap a MÁK adatai alapján 579 561 idős ember; ha pedig kiegészítjük ezt az adatot minden 200 ezer forint alatti nyugdíjasra, akkor azt kapjuk, hogy összesen több 1 millió 700 ezer nyugdíjas havi juttatása nem éri el ezt az összeget.

Azok, pedig akik az öregségi nyugdíjminimumot kapják ellátásként, a 28 500 forintot, 4104 forintos kiegészítésre számíthatnak novemberben (ez havi szintre lebontva csupán 342 forintot jelent). Mintegy 47 ezer nyugdíjas 10 ezer forintnál is kevesebb pluszpénzt kap novemberben, ami havi lebontásban az 1000 forintot sem éri el.

Ezzel szemben viszont ott van a másik véglet: van ugyanis a MÁK nyilvántartása szerint 9 olyan nyugdíjas, aki minimum 2 millió forintot vagy annál is magasabb összeget kap havonta. Ők novemberben legalább 288 ezer forint pluszt fog kapni az államtól.

Ez 14-szer magasabb kiegészítés, mint amiben az átlagnyugdíjban részesülők reménykedhetnek és 70-szer nagyobb a legkisebb mértékű kiegészítésnél.

(mfor.hu)