Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A koronavírus második hulláma drasztikusabban érintheti a fiatalabb korosztályt is

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronavírus-járvány második hulláma leginkább a fiatalokat érintheti, mozgásmintázatuk ugyanis elősegítheti a vírus terjedését, szúrta ki a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának közleményét a HVG.

🤔Miért a fiatalok és mi várható?

🇺🇸 A floridai példa bejárta a világ szakmai közösségeit és a médiát, sajnálatos módon…

Közzétette: Virológia Pécs – 2020. szeptember 8., kedd

Annak, hogy a fiatalabbak fokozottan érintettek, több oka is van:

  • szélesített tesztelési stratégia – mára ismert tény, hogy a tünetmentesek és enyhe tünetesek szerepe óriási a járvány mozgatásában,
  • a fiatalok kevésbé elővigyázatosak, mozgásmintázatuk segíti a terjedést,
  • az idősebbek ez ellentétben pedig jobban vigyáznak.

Az, hogy a jelenlegi szakaszban leginkább a fiatalabbak között terjed a megbetegedés, a kórházi kezelések tekintetében kedvezőnek tűnhet. De a kép attól jóval árnyaltabb, mint hogy kevesebben szorulnak majd intézményi ellátásra – a virológusok szerint az ún. floridai példa ismétlődhet meg Magyarországon. A fertőzési láncok terjedésével a koronavírus egyre nagyobb arányban érintheti majd az idősebb korosztályt, rájuk kifejezetten fontos lesz megint odafigyelni.

„A kórházi kezelések száma ezért várhatóan nőni fog (4-5 hét csúszásban), ezt követően 2-4 héttel pedig a halálozási mutatók is”

-írják.

A kutatócsoport szerint arról szó sincs, hogy valamiféle újabb mutációja terjedne a vírusnak, amely a fiatalabb korosztályra lenne veszélyesebb. A tél beköszöntével viszont egyre jobban kell vigyáznunk: a vírus ugyanis kifejezetten jól terjed zárt, rosszul szellőző helyeken, így az emberek mozgásmintázata a hidegebb hónapokban, általános immunállapota és a tény, hogy a jelenleg cirkuláló emberi koronavírusok majdnem mindegyike szezonalitást mutat a virológusok szerint „jelentősen megkongatja a vészharangot”.

„A forgatókönyv végső kimenetele így főként rajtunk áll. A fent felsorolt hatások és folyamatok mindegyike tompítható megfelelő társadalmi odafigyeléssel. Most az utca emberén múlik, hogy mennyire engedi mélyre gyűrűzni a vírust a populáció különböző korcsoportjaiba és később mekkora teher nehezedik majd a kórházakra, ezzel együtt pedig a mindennapi életünkre”

-írják a kutatók.

Müller Cecília országos tisztifőorvos friss határozata értelmében a mai nappal betegszállítónak jelölte ki valamennyi közfinanszírozott, működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató tartalék gépjárművét, illetve bevonta őket a PCR-teszthez levett minták szállításába is, ugyanis az elmúlt 24 órában drasztikusan megemelkedett a tesztek iránti igény.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán