Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orvosi Kamara: Magyarországon növekedik az esetszám, de a régióhoz képest nem kirívóan magas

Ez a cikk több mint 3 éves.

Magyarországot is elérte a koronavírus második hulláma: itthon jelenleg 3316 aktív fertőzöttet tartanak számon, amelyből 510 személyt a mai napon azonosítottak a kormányzati információs honlap, a koronavirus.gov.hu szerint. Kórházi ellátásra közülük 139-en szorulnak, lélegeztetőgépen kilencen vannak. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a nagymértékű növekedés a veszélyérzet hiányának tudható be.

Kincses az ATV Híradójának ma délután azt nyilatkozta: tudomásul kell vennünk, hogy a második hullám nagyobb terhelést jelenthet az egészségügyi ellátórendszer számára, viszont olyan szigorú intézkedéseket nem lehet majd hozni, mint tavasszal, hiszen a gazdaság az emberek életlehetősége ugyanúgy szempont, mint az egészség.

„Most egy veszélyhelyzet, egy kockázat van. Nem tudjuk, hogy ez most egy csúcs, ami le is cseng, egy idő után, aztán majd október-novemberben támad újra, vagy egy exponenciális fejlődés miatt máris ráömlik az egészségügyi ellátó rendszerre. Több esélyes még a meccs. Ez fogja eldönteni a stratégiát”

-mondta az elnök.

Kincses szerint nemzetközi tapasztalatok alapján az iskolák bezárása nem lenne célszerű, abban az esetben jelenthet ez veszélyhelyzetet, ha a fiatalok hazaviszik a vírust, az idősek pedig elkapják.

Az elnök szerint bár a magyar esetszám növekedése ijesztő, nemzetközi viszonylatban még mindig nem kirívóan magas.

A MOK egyébként tegnap levélben szólitotta fel Pintér Sándor belügyminisztert és Kásler Miklóst,az emberi erőforrások miniszterét, amelyben arra kérték őket, hogy mindenkit biztassanak maszkviselésre, függesszék fel a tömegrendezvényeket, teszteljenek többet, legyen aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, lépjenek fel határozottan a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen és készítsék fel az egészségügyi ellátórendszert a járvány eredményes kezelése érdekében. Az EMMI mai válasza szerint a Kamara „nyitott kapukat dönget”, a megfelelő intézkedéseket már időben meghozták.

Nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban is emelkedésnek indult az azonosított fertőzöttek száma: az MTI szerint Csehországban például rekordmagas a fertőzöttek száma, 798 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki. Ezért a gócpontnak számító Prágában jövőhéttől kötelező lesz szájmaszkot viselni az üzletekben, a hónap közepétől pedig az iskolákban is, hatodik osztálytól felfelé a tanórákon maszkban kell üljenek a tanulók. Ukrajanában az elmúlt napon 2863 új esetet azonosítottak be, az országban zöld, sárga, narancssárga és vörös színek alapján osztályozzák az egyes régiók fertőzöttségét, a vörös zónákban az iskolai tanítás, illetve a közösségi közlekedés is szünetel. Romániában 24 óra alatt 1269 új esetet azonosítottak, az iskolákba várhatóan októberben térnek majd vissza a tanárok és a diákok, addig online folyik majd az oktatás.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba