Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kuciak-gyilkosság: a bíróság nem találta bűnösnek a merénylet megrendelésével vádolt nagyvállalkozót

Ez a cikk több mint 3 éves.

A bíróság nem találta bűnösnek Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében – írja a Paraméter.

A csütörtökön megtartott tárgyalás eredetileg augusztus 3-án lett volna, azonban az akkor már 8 hónapja húzódó pert a bazini Specializált Büntetőbíróság illetékes szenátusának elnöke váratlanul szeptember elejére halasztotta. Az Új Szó szerint a halasztás oka az lehetett, hogy a Kuciak–Kušnírová-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marián Kočner elleni bizonyítékokat a szenátus valamelyik tagja nem tartotta abszolút megkérdőjelezhetetlennek és kétségbevonhatatlannak, így nem születhetett volna egyhangú ítélet.

Marian Kočnerrel szemben a gyanú az volt, hogy a milliárdos vállalkozó 70 ezer eurót fizetett a Kuciakkal és menyasszonyával végző bérgyilkosoknak,

miután az újságíró a pozsonyi Szabadság téren található lakókomplexum 10 lakásának átruházásával kapcsolatos csalásról írt, amiben Kočner gyanúsított volt. Kočner megfenyegette Kuciakot, hogy ha nem hagy fel az ügyeiről való írással, akkor „piszkos információkat” tesz majd közzé az újságíróról és családtagjairól. Kuciak emiatt akkor a rendőrséghez fordult, de azok félretették az ügyet.

Kočnernek fontos politikai kapcsolatai is vannak, az Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer-SD) volt pártigazgatójával, Viktor Stromčekkel, a Most-Híd elnökével, Bugár Bélával, és az újságírógyilkosságba belebukó miniszterelnökkel, a Smer elnökével, Robert Ficóval valamint az ő korábbi belügyminiszterével, Robert Kaliňákkal is volt összeköttetése.

A Kuciak-per tárgyalása január közepén indult, a megrendelt gyilkosságot végrehajtó bérgyilkos, Miroslav Marček, aki korábban hivatásos katona volt, rögtön az első napon elismerte bűnösségét. Mint kiderült, a megrendelés csak Ján Kuciak meggyilkolására vonatkozott, menyasszonyára, Martina Kušnírovára, akit szintén megöltek 2018 februárjában, nem. Marček unokatestvérét, Szabó Tamást, aki szintén tettestárs volt a gyilkosságban, tiltott fegyvertartásért, az újságíró és jegyese meggyilkolásáért, valamint a gútai Molnár Péter ellen elkövetett gyilkosságért szeptember 3-án 25 évre ítélték.

Andruskó Zoltánt, aki a megrendelés során a pénz átadásánál közvetített, már 2019 végén 15 év börtönre ítélték. Andruskó állította, hogy Alena Zsúzsová kérte tőle Kuciak meggyilkolását, aki azt is elmondta neki, hogy a megrendelés mögött Kočner áll. (Zsúzsová férje a hírhedt komáromi vállalkozó, Marián M., Kočner kettejük lányának keresztapja).

Kočner és Zsúzsová bűnösségéről az ügyészség nem rendelkezett közvetlen bizonyítékokkal, azonban közvetettek bőven akadtak:

  • Kočner korábban tanúvallomások szerint emlegette, hogy likvidálni kéne egy-két újságírót, ahogy azt is, hogy külön „kommandóval” figyeltetett több újságírót is;
  • Kočner bankba ment, mikor az elkövetőknek kifizették a bérgyilkosság díját;
  • Kočner és Zsuzsová a mobiljaik cellainformációi szerint találkozott közvetlenül a gyilkosság előtt és után;
  • Kočner házában találtak egy képet Ján Kuciakról – a feltételezések szerint az elkövetők ezt a fotót használták az újságíró beazonosítására.

Az Új Szó szerint „az ügyészség fellebbezni fog, az ügy így a Legfelsőbb Bíróságra kerül.

Itt közvetlenül nem ítélhetik el a vádlottakat, ám ebben az esetben a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítené a Specializált Büntetőbíróság ítéletét, és megfogalmazná, miért tartja mégis bűnösnek Kočneréket.”

Bár a gyilkosság ügyében a bíróság felmentette Kočnert, a vállalkozót illegális felfegyverkezésben bűnösnek találták, amiről korábban ő maga is beismerő vallomást tett. A bíróság 5 000 euró pénzbírságot szabott ki a vétségért, amit a bűnös öt hónap börtönbüntetéssel is kiválthat. A vállalkozót még februárban nem jogerősen 19 év börtönre ítélték egy váltóhamisítási ügyben, ezért emiatt előzetes letartóztatásban marad.

Zsúzsovát azonban más bűncselekménnyel nem vádolta a bíróság, így feltehetően még ma szabadon engedik. A Denník N úgy tudja, szabadlábra helyezését követően valószínűleg újra őrizetbe veszik Zsuzsovát a Daniel Lipšic ügyvéd, valamint Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky ügyészek elleni merénylet előkészítése miatt, valamint a Basternák-gyilkosság ügyében – írja a Paraméter.

A Kuciak-gyilkosság alaposan felbolygatta a szlovák politikát: az óriási közfelháborodás következtében a hatalmon lévő Smer-SD kormányának több tagja távozott, Robert Fico miniszterelnök is lemondott, ezt követően utódja, Peter Pellegrini a kabinet átalakítására kényszerült. A napvilágra kerülő korrupciós ügyek pedig nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly a zöld-liberális Zuzana Čaputovát választották államelnöknek.