Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét több ezren tüntettek Szlovákiában a meggyilkolt szlovák újságíró, Ján Kuciak miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Péntek este több ezer ember vonult az utcára  a februárban meggyilkolt szlovák újságíró, Jan Kuciák ügye miatt. A tüntetők elégedetlenségüket fejezték ki a rendőrség lassúsága és a márciusban kinevezett új kormány tehetetlensége okán. A tüntetést a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom összefogva más kezdeményezésekkel együtt szervezte és Pozsony mellett Kassán és Besztercebányán is felvonultak. A résztvevők nemcsak a februárban meggyilkolt Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová miatt tüntettek, hanem a kormányzatba és a jogállamiságba vetett hitük megrendülése miatt is.

„Olyan országban szeretnénk élni, ahol a politikusok az állampolgárokért vannak és betartják a törvényeket. A nyár folyamán megbizonyosodtunk róla, hogy ez nálunk nem így működik, ezért ideje üzenni a politikusoknak és felhívni erre a figyelmüket”

– fogalmazott Fedor Gömöry az egyik kezdeményező szervezet, A tudomány élni akar képviseletében.

A tiltakozók szimbolikusan mécseseket gyújtottak és telefonjaikkal világítottak. A békésen zajló tüntetés alatt beszédet mondott Ján Kuciak volt kolléganője, az Állítsuk meg a Korrupciót (Zastavme korupciu) egyesület elnöke is.

Az ügy miatt nem most először vonultak utcára az emberek. A tavaszi tüntetésen a rendszerváltás óta nem látott tömeg fejezte ki az elégedetlenségét a mostaninál jóval keményebb fellépéssel: Pozsonyban például egy kormányépület elé egy teherautónyi trágyát hordtak, Zsolnán pedig felgyújtották a Smer helyi székházát.

A tüntetés sorozat végül Robert Fico lemondásáig vezetett. Először Robert Kalinák  belügyminiszter mondott le majd a Most-Híd is jelezte, hogy az akkori kormánnyal nem akar koalícióban dolgozni. A meggyilkolt újságíró  Ján Kuciak a halála előtt Robert Fico pártjának a Smer-SD és az olasz maffiának a kapcsolatát feltáró cikken dolgozott. Előtte pedig a Smer körüli oligarchák piszkos ügyeit kutatta, akik közül az egyik, Marián Kočner tavaly még meg is fenyegette az újságírót.

Csütörtökön hét hónappal a kormányválság kirobbanása és a gyilkosság után, a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség rajtaütött a gyanúsítottakon. A legfőbb gyanúsított Sz. Tamás a hírek szerint korábban az Európai Biztonsági Akadémia kiképzésén esett át, hajókon szolgált fegyveres őrként és szabadúszóként dolgozott az alvilágnak.

Az ügyész ma indítványozza a Speciális Büntetőbíróságon annak a három személynek a vizsgálati fogságba helyezését akiket a gyilkossággal gyanúsítanak.

(bumm.sk)