Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

19 év börtönre ítélték a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozót

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csütörtökön nem jogerős ítélet született Marian Kočner ügyében, akit többek közt Ján Kuciak szlovák újságíró meggyilkolásának megrendelésével is vádolnak. Kočnert és Pavol Ruskót, aki egy másik ügyben volt előbbi tettestársa, 19 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, Kočnerre pedig ezen felül 10 ezer eurós pénzbüntetést is kiróttak.

A vád szerint Kočner és Rusko hamis váltókat állítottak ki, amivel 69 millió euróhoz jutottak volna. Kočner ellen emiatt hűtlen kezelésért emeltek vádat, Ruskót pedig a váltóhamisításon túl volt üzlettársa, Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolásának megrendelésével is vádolják. A büntetésüket a legszigorúbban őrzött börtönben kell letölteniük, a döntés ellen mindketten fellebbeznek.

Kočner ellen a mostani ítéletet nem a Kuciak-gyilkosságért, hanem kizárólag az értékpapír-hamisításért hozták. A meggyilkolt újságíró ügyében még tart az eljárás, ebben tavaly márciusban emeltek vádat a milliárdos Kočnerrel szemben, ami szerint a vállalkozó 70 ezer eurót fizetett a Kuciakkal és menyasszonyával végző bérgyilkosoknak.

A Kuciak-per tárgyalása január közepén indult, rögtön az első napon elismerte bűnösségét a megrendelt gyilkosságot végrehajtó bérgyilkos, Miroslav Marček, aki korábban hivatásos katona volt. Mint kiderült, a megrendelés csak Ján Kuciak meggyilkolására vonatkozott, menyasszonyára, Martina Kušnírovára, akit szintén megöltek 2018 februárjában, nem.

Marian Kočner a vád szerint a felbujtó volt az ügyben: Alena Zsúzsová a dúsgazdag nagyvállalkozó egyik emberének megbízásából rendelte meg a gyilkosságot (Zsúzsová férje a hírhedt komáromi vállalkozó, Marián M., Kočner kettejük lányának keresztapja).

A gyilkosságra az indíték az lehetett, hogy halála előtt Kuciak olyan csalásokról írt, melyben Kočner érintett volt. Az újságíró utolsó SMS-e is Kočnerről szólt. Kuciak a pozsonyi Szabadság téren található lakókomplexum 10 lakásának átruházásával kapcsolatos csalásról írt, amiben Kočner gyanúsított volt. Kočner megfenyegette Kuciakot, hogy ha nem hagy fel az ügyeiről való írással, akkor „piszkos információkat” tesz majd közzé az újságíróról és családtagjairól. Kuciak emiatt akkor a rendőrséghez fordult, de azok félretették az ügyet.

Kočnernek fontos politikai kapcsolatai is vannak, az Azonnali összefoglalója szerint az Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer-SD) volt pártigazgatójával, Viktor Stromčekkel, a Most-Híd elnökével, Bugár Bélával, és az újságírógyilkosságba belebukó miniszterelnökkel, a Smer elnökével, Robert Ficóval valamint az ő korábbi belügyminiszterével, Robert Kaliňákkal is volt összeköttetése.

A Kuciak-gyilkosság alaposan felbolygatta a szlovák politikát: az óriási közfelháborodás következtében a hatalmon lévő Smer-SD kormányának több tagja távozott, Robert Fico miniszterelnök is lemondott, ezt követően utódja, Peter Pellegrini a kabinet átalakítására kényszerült. A napvilágra kerülő korrupciós ügyek pedig nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly a zöld-liberális Zuzana Čaputovát választották államelnöknek.